Zanimljivosti

Svjetski trgovinski centar postao najviša zgrada na zapadnoj hemisferi

0305centar_njujorkok
S
vjetski trgovinski centar uskoro će biti proglašen najvišom zgradom na zapadnoj hemisferi. Prozračna građevina postala je za još jedan korak bliža trenutku kada će dobiti epitet najviše zgrade na zapadu, nakon što je namješten toranj na vrhu oblakodera.

Svjetski trgovinski centar postao najviša zgrada na zapadnoj hemisferi
Portal AnalitikaIzvor


Šiljak od stakla i čelika koji se presijava započeo je svoje sporo podizanje nešto prije 11 časova.



Posljednji djelovi tornja podignuti su na privremenu radnu platformu nešto prije podneva, a biće instalirani za koji dan.



STC je već najviša zgrad u Njujorku. A kada se ovaj posljednji dio samog vrha zgrade namjesti, oblakoder od 104 sprata koji stoji na mjestu dvije srušene kule postaće najviša zgrada na zapadnoj hemisferi, visine 541 metar.



Zvaničnici su se nadali da će se to desiti u ponedjeljak, ali zbog vremenskih uslova i jakog vjetra događaj je odložen, dok je otvaranje centra za useljavanje poslovnih partnera zakazano za iduću godinu.



njujork_centar2tekst

Kula se nalazi na sjeverozapadnom uglu lokacije na kojoj se takođe vrši rekonstrukcija 72-spratne zgrade broj 4 Svjetskog trgovinskog centra i drugih okolnih zgrada.



Dok su se radnici spremali da podignu šiljak, kancelarija gradskog forenzičara radila je na sakrivenom prolazu za koji su se plašili da se u njemu još uvijek mogu naći posmrtni ostaci ljudskih tijela.



Najviša zgrada na zapadnoj hemisferi je Kula Vilis u Čikagu. Najviša zgrada na svijetu, koja dostiže visinu od 823 metra nalazi se u Dubaiju.

tekst i foto: blic.rs

Portal Analitika