Društvo

AMFILOHIJE: Obnovom crkve na Lovćenu šest puta premetane Njegoševe kosti naće mir

0305amfilohije2
M
itropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije čestitao je Vaskrs vjernicima, navodeći da sva događanja, od nastanka svijeta i vijeka, dobijaju svoj vječni smisao u vaskrsenju Isusa Hrista. On se u poslanici osvrnuo na Njegoša, njegovo poimanje vjere i Hrista, i njegovu posljednju želju o mjestu gdje će biti sahranjen."Njegovo životno apostolsko svjedočenje Hrista raspetoga i vaskrsloga, biće nesumnjivo posvjedočeno i vaskrsenjem njegovog sveštenog ćivota na Lovćenu, obnovom crkve Sv. Petra Cetinjskog i pokojem njegovih moštiju u njemu, saglasno njegovoj posljednjoj volji", kazao je Amfilohije.

AMFILOHIJE: Obnovom crkve na Lovćenu šest puta premetane Njegoševe kosti naće mir
Portal AnalitikaIzvor

“Hristovo vaskrsenje predstavlja kvasac vječnog života, darovan ljudskoj prirodi. Tako ispovjedajući njegovo vaskrsenje, mi istovremeno svjedočimo vaskrsenje mrtvih i život budućeg vijeka”, poručio je Amfilohije.



Upravo u tome se, dodao je, sastoji dostojanstvo Hrišćana.



“Hrišćanin je svjedok pobjede vječnog života nad smrću, besmrtnosti nad smrtnošću, netruležnosti nad truležnošću, vječnog postojanja nad ništavilom; pobjeda vječne istine nad lažju, dobra nad zlom, vječnog smisla svega postojećeg nad besmislom”, kazao je Amfilohije.



On se u poslanici osvrnuo na Njegoša, njegovo poimanje vjere i Hrista, i njegovu posljednju želju o mjestu gdje će biti sahranjen.



Amfilohije je naveo da je Njegoš jedan od istinitih svjedoka da "nad svom ovom grdnom mješavinom, opet umna sila toržestvuje" i ukazao da Crna Gora ove godine proslavlja 200 godina njegovog rođenja.



"Sveti Petar II Lovćenski prorok i bogovidac, koji je bio na zemlji „sirak tužni bez iđe ikoga“, koji je mislio za svoju sudbu da je „nema podobne na zemlji“, na koga je za života „ad sa prokletstvom rikao“, doživio je šestostruku smrt i poslije smrti: šest puta su mu kosti na Lovćenu premetane, a njegov „oltar pravi na kamen krvavi“ u kome je pohranjen, crkvica njegovog strica Sv. Petra Cetinjskog, srušena. Tako „hula na svešteni ćivot“ njegovih moštiju i njegovog groba i dan danas traje", kaže se u poslanici Mitropolita SPC Amfilohija.



On je naglasio da "ne samo zemna sudba, nego i njegova smrt „nema podobne na zemlji“… Sav život, od kad mu je klica „zrnom zametnula“ – do smrti, u smrti, a evo i poslije smrti – sva mu je u znaku Hristovog krsta i vaskrsenja. Njegovo životno apostolsko svjedočenje Hrista raspetoga i vaskrsloga, biće nesumnjivo posvjedočeno i vaskrsenjem njegovog sveštenog ćivota na Lovćenu, obnovom crkve Sv. Petra Cetinjskog i pokojem njegovih moštiju u njemu, saglasno njegovoj posljednjoj volji".



Mitropolit Amfilohije zaključuje da će tako ovaj uistinu Lovćenski velikomučenik, ponovo i svojim grobom, kao i svojim sveukupnim djelom i životom, zajedno sa sveštenim Saborom svesvetija, svima nama i svima stvorenjima, pojati besmrtnu pjesmu vječnog života: Hristos vaskrse!

foto: bktvnews.com

Portal Analitika