Svijet

Prvi američki kolonisti bili su kanibali?

0305kanibali
S
tanovnici Fort Džejmsa, prve kolonije engleskih doseljenika u Americi, očigledno su pribjegli kanibalizmu kako bi preživjeli tešku zimu 1609. godine, prenose svjetske agencije.

Prvi američki kolonisti bili su kanibali?
Portal AnalitikaIzvor

Stari dokumenti su već upućivali na postojanje ljudožderstva među kolonistima, ali su dokazi o tome dobijeni tek proučavanjem kostiju 14-godišnje djevojke koje su nedavno otkivene na tom istorijskom nalazištu, nadomak Džejmstauna, u istočnoameričkoj državi Virdžiniji.

Tokom surove zime 1609, godine, kada je od gladi umrlo gotovo 80 odsto kolonista, pojedini članovi zajednice pokušali su i uspjeli da izvuku koštanu moždinu kao i dio tkiva lica i grudi umrle djevojke kako bi se prehranili, objasnili su antropolozi američkog Prirodnjačkog muzeja u Vašingtonu.

Na lobanji su pronađeni tragovi udaraca zadatih oštrim predmetom kao i tragovi dubokih rezova na njenom licu i vratu, navodi se u izvještaju Daglasa Ouslija, antropologa-forenzičara Smitsonijan instituta koji je analizirao djevojčin kostur.

"Način postupanja prema tijelu djevojke nakon njene smrti pokazuje sav očaj i izuzetno teške okolnosti s kojima su se kolonisti Fort Džejmsa suočavali tokom zime 1609," kazao je američki naučnik.

"Jasno se vidi namjera da se tijelo raščereči, da se izvade mozak i tkivo lica kako bi se pojeli", naveo je on, napominjući da su počinioci očigledno bili nevješti, te da se najvjerovatnije radilo o ženama koje su tada sačinjavale većinu stanovništva.

Analizom kutnjaka i stepena razvoja kosti brade, naučnici su uspjeli i da rekonstruišu život djevojke, koju su nazvali Džejn. Uspjeli su da utvrde da je imala oko 14 godina kada je umrla, ali ne i uzrok smrti.

Stanovnici kolonije su bili pod opsadom Indijanaca i nijesu imali dovoljno hrane da prežive zimu. Najprije su pojeli sve životinje u utvrđenju, pa čak i sve kožne predmete koje su mogli da pronađu.

Nije poznato koliko su svojih sunarodnika pojeli. Prvu pomoć u hrani dobili su tek nakon nekoliko mjeseci, a od 300 prvobitnih doseljenika, preživjelo je njih 60.

Portal Analitika