Politika

Abazović: Ambijent u kojem rade novinari prilično zabrinjavajući

2804-Dritan
P
rofesionalni i slobodni mediji su temelj i osnova za razvoj svakog modernog društva stoga je za svaku državu koja pretenduje da dostigne te vrijednosti od neizmjernog značaja da stvori ambijent u kome će takvi mediji moći nesmetano da funkcionišu, saopštio je poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.
Abazović: Ambijent u kojem rade novinari prilično zabrinjavajući
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je Crna Gora ocjenjena kao djelimično slobodna kada su medijske slobode u pitanju i “da ovakav rejting nije zadovoljavajući naročito ako imamo u vidu brojne situacije koje karakterišu medijsku scenu posljednjih godina”.

- Prije svega moramo pomenuti napade na novinare, njihvu imovinu i nerasvjetljena ubistva. Poruke koje šalju nadležne institucije nerasvetljavanjem takvih slučajeva, upućuju na zaključak da nekim centrima moći možda i odgovara da zemlja nema zadovoljavajući stepen slobode medija, kao i da se novinari slobodno i bez straha mogu baviti samo onim temama koji žargonski rečeno nemaju „delikatni“ karakter – navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika koje potpisuje Abazović.

On je naveo da je “ambijent u kome novinari rade, kao i to koliko su plaćeni, prilično zabrinjavajući”.

- Ekonomska održivost medija sve je ugroženija, što će nesumnjivo voditi ka gašenju brojnih medija, a osmišljavanje modela pomoći i unapređenja ekonomske situacije medija vrlo je skromno ili uopšte ne postoji – rekao je Abazović i poručio da “samoregulacija i poštovanje novinarskog kodeska takođe ostaje otvoreno pitanje”.

- Nepostojanje jedinstvenog samoregulatora kao ni mediskog ombudsmena na jednoj zajedničkoj adresi, dodatno afirmiše neprofesionalnost, a često i primitivizam koji se može naći u mediskim sadržajima. Za poseban naglsak su mediji koji se finansiraju iz državnog budžeta, a čija uređivačka politika ostaje i dalje sporna i prilično ostrašćena. Medijsku scenu u Crnoj Gori krasi i dosta senzacionalizma kao i nepotpunih informacija. Treba naglasiti i to da su mediji na manjinskim jezicima, na izuzetno niskom nivou razvoja, što govori o nedovoljnoj brizi države i nepostojanju jasne spoznaje važnosti njihovog razvoja - navodi se u Abazovićevom saopštenju.

Pozitivna Crna Gora, kako se na kraju navodi, svim medijskim poslenicima čestitala je Svjetski dan slobode medija.

 

 

Portal Analitika