Svijet

Ekshumacija tijela Pabla Nerude: Otkriven uzrok misteriozne smrti pjesnika?

0304nerudaok
F
orenzičari u Čileu kazali su da su inicijalni testovi na posmrtnim ostacima pjesnika nobelovca Pabla Nerude potvrdili da je imao uznapredovali karcinom u doba kada je umro, javlja BBC. No, ima onih zagovornika teorije da je ubijen na Pinočeov zahtjev. Oni tvrde da se vojska bojala da će slavni pjesnik otići u egzil u Meksiko i tamo voditi kampanju protiv Pinočeovog režima.

Ekshumacija tijela Pabla Nerude: Otkriven uzrok misteriozne smrti pjesnika?
Portal AnalitikaIzvor


Neruda je umro 1973. godine, dvanaest dana nakon što je vojnim udarom na vlast u Čileu došao general

Augusto Pinoče

. Bio je blizak prijatelj svrgnutog predsjednika

Salvadora Aljendea

.



Nerudini posmrtni ostaci ekshumirani su prošli mjesec kako bi se istražile optužbe da su ga otrovali agenti Pinočeove tajne službe.



Zaključak da je bolovao od uznapredovalog karcinoma mogao bi potvriditi tadašnju službenu verziju prirodnog uzroka njegove smrti, od raka prostate, ali advokat Eduardo Kontreras, koji je pokrenuo postupak u ime čileanske komunističke stranke, kazao je da je prerano za donošenje konačnih zaključaka, budući da slijede i toksikološka ispitivanja koja se moraju obaviti u laboratoriji u Sjedinjenim Državama.



"Nije neka novost da je Neruda imao rak. Logično je da su se stanice raka vidjele na rendgenskim snimcima njegovih kostiju", kazao je.



0305neruda_grobok

Nerudin bliski saradnik kazao je da je Neruda otrovan na Pinočeov zahtjev.

Manuel Araja

, njegov vozač i asistent, kazao je da ga je Neruda zvao iz bolnice u kojoj se nalazio i rekao mu da se osjeća loše nakon što je primio injekciju u trbuh.



Zagovornici teorije da je ubijen tvrde da se vojska bojala da će slavni pjesnik otići u egzil u Meksiko i tamo voditi kampanju protiv Pinočeovog režima.



Neruda je pokopan uz svoju suprugu,

Matildu Urutiu

, u vrtu njihovog doma na pacifičkoj obali Čilea, u mjestu Isla Negra, oko 120 kilometara zapadno od Santiaga.

tekst i foto: jutarnji.hr

Portal Analitika