Abiznis

DAMJANOVIĆ: Umjesto rate VTB banci, KAP da plaća struju EPCG

damjanovic
P
redsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović, kazao je Portalu Analitika da KAP bez ikakvih problema može plaćati mjesečne račune Elektroprivredi.

 DAMJANOVIĆ: Umjesto rate VTB banci, KAP da plaća struju EPCG
Portal AnalitikaIzvor

- Sada sa smanjenom proizvodnjom od 50.000 tona aluminijuma, KAP ima mjesečni račun od 3,5 miliona eura. Dovoljno je da dva miliona eura, koje svakog mjeseca sa računa KAP-a skida VTB banka, da se usmjeri prema Elektroprivredi, a da se iz redovnog poslovanja izdvoji još 1,5 miliona eura, rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, zaostali dug od 43 miliona eura koliko KAP duguje prema EPCG Vlada će veoma lako riješiti kad Kombinat pređe u vlasništvo države.

- Tada će država moći da metodom prebijanja dugova, riješi zaostali dug. EPCG, u tom slučaju, sa KAP-om može da potpiše dugoročni ugovor o snabdijevanju električnom energijom, naveo je Damjanović. KAP od nove godine nelegalno troši električnu energiju od rezervi sistema Crne Gore i okruženja, a od Srbije  je zvanično upozoren da to ne smije više da radi.

Predsjednik Odbora za ekonomiju smatra da je od ključne važnosti da je usvojenim zaključcima CEAC neće dobiti ni cent, a da se Vladi ostavlja da sama odredi način raskida ugovora-bez nadoknade.

Skupština je u petak, glasovima Demokratske partije socijalista (DPS), SNP i Bošnjačke stranke (BS), prečišćeni tekst zaključaka, koji podrazumijevaju nastavak poslovanja i kontinuitet proizvodnje u energetsko-metalurškom reprolancu bez obzira na način raskida saradnje sa CEAC-om. Usvojeni tekst predviđa i da Skupština obaveže Vladu da do 20. maja formira stručni tim sastavljen od domaćih i međunarodnih eksperata koji će do 20. oktobra podnijeti parlamentu na usvajanje studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije Crne Gore.

Sledećom tačkom zaključaka predviđeno je definisanje odgovarajućeg modela za izmirenje duga KAP-a prema EPCG i uslova ugovora o snabdijevanju električnom energijom u narednom periodu, nagrađivanje potrošača koji uredno i na vrijeme izmiruju račune za električnu energiju i nakon 1. avgusta ove godine.

Skupština traži od Državne revizorske institucije (DRI) da u skladu sa zakonom, obavi reviziju dugova KAP-a i o tome podnese poseban izvještaj parlamentu i Vladi do 31. maja, a ostavljena je mogućnost da to uradi i do roka iz tačke 3, odnosno 30. juna“, navodi se u zaključcima.

Upitan, da li je po zakonu da DRI vrši reviziju poslovanja KAP-a, Damjanović je kazao da u Zakonu o DRI jasno piše da ta institucija može vršiti reviziju svih preduzeća u kojima država ima učešće.

- Zakon o DRI je više nego jasan, tako da DRI može da vrši reviziju poslovanja KAP-a, zaključio je Damjanović.

Portal Analitika