Zanimljivosti

Hakeri „provalili“ Guglove „pametne“ naočare

0305google-glasses
G
uglove  "pametne" naočare (Google glass), našle su se na meti hakera. Oni su, sa udaljenosti, mogli vidjeti i čuti sve što i nosilac naočara te su upozorili kako "ništa nije sigurno jednom kada se naočare hakuju", prenosi portal Klix.ba.

Hakeri „provalili“ Guglove „pametne“ naočare
Portal AnalitikaIzvor

- Jednom kada napadač stekne kontrolu nad vašim naočarima, imaće više moći nego kada provali u vaš mobilni telefon ili računar. Stiče kontrolu nad kamerom i mikrofonom na vašoj glavi. Ne samo da posmatra svaki vaš pokret, već i sve u šta vi gledate  - namjerno ili slučajno, te čuje sve što i vi. Najveći problem nastaje, naravno, ukoliko ga koristite u krajnje privatnim situacijama. Jedina stvar koju „pametne“ naočare ne znaju su vaše misli", napisao je Džej Frimen, poznati programer koji je ranije radio na hakovanju iPhonea i uređaja baziranih na Androidu.

Frimen navodi kako Gugl naočare tako hakerima mogu otkriti sve vaše lozinke, slike vaših ključeva i sl.

Iz Gugla se brane da uređaj još uvijek nije dostupan javnosti.

- Mi shvatamo važnost stvaranja posebne zaštite za ovaj uređaj i eksperimentišemo sa rješenjima te činimo sve kako bi „pametne“ naočare učinili što dostupnijim. Važno je da korisnici shvate kako Gugl naočare ne ulaze u mnogo dijelova vašeg Gugl računa, niti u postavke mnogih proizvoda. Vaša privatna stranica MyGlass dozvoljava vam da izmijenite sadržaj koji želite da vidite na naočarima", saopštili su iz kompanije Gugl.

Ipak, veliki broj hakera i elektronskih stručnjaka tvrdi kako je jedini način da sigurno zaštitite sebe i ljude oko vas taj da uopšte ne koristite Google Glass, prenosi bosanski portal Klix.

Foto: riversideinnovationcentre.co.uk

Portal Analitika