Politika

EK: Nacrt akcionog plana za Poglavlje 23 je nezreo i površan

0305ek
E
vropska komisija u komentarima na nacrt akcionog plana Crne Gore za Poglavlje 23 koje se odnosi na borbu protiv korupcije, zatražila je da se tekst ponovo napiše, ocjenjujući da je njegov kvalitet daleko od zrelog, piše Dan.

EK: Nacrt akcionog plana za Poglavlje 23 je nezreo i površan
Portal AnalitikaIzvor

Podgorički list danas je objavio komentare EK o nacrtu akcionog plana za poglavlje koje se tiče korupcije, u kojima se navodi da je većina mjera koje predlaže crnogorska Vlada formulisana na „veoma uopšten i neodređen način“.

- Dio o borbi protiv korupcije treba ozbiljno iznova napisati. Kvalitet ovog Akcionog plana je daleko od zrelog, kako u pogledu metodologije, tako i u pogledu sadržaja... Pažnja nije uopšte posvećena najmanje polovini preporuka iz izvještaja o skriningu, ili je to učinjeno djelimično ili nedovoljno – navodi se u prevodu komentara EK, objavljenih u Danu.

Precizira se kako je većina mjera formilisana na veoma uopšten i neodređen način, i da nedostaje raščlanjivanje na podmjere koje bi bile date uz pravilan redosljed izvršavanja.

Izvršno tijelo EU ocjenjuje da je najavljeni rok za završetak ustavnih promjena - četvrti kvartal ove godine – suviše daleko.

- Crna Gora treba da bude svjesna da mnoge države članice EU ovo doživljavaju kao veoma važno i mogle bi vezati otvranje poglavlja 23 sa uspješnim završetkom ustavne reforme – navodi se u preliminarnom komentaru EK.

Kritike postoje i za odlaganje mjera koje se odnose na etiku i odgovornost za funkcionere u pravosuđu.

EK upozorava da Crna Gora nije primijenila neke preporuke iz izvještaja o skriningu koje se tiču jačanja istražnih organa, posebno što se borba protiv korupcije ne postavlja kao prioritet, piše Dan.

- Finansijske istrage su ograničene na vraćanje imovine. To se mora proširiti. Ovdje je neophodna pomoć kako bi se osiguralo dobro razumijevanje koncepta finansijske istrage.

Takođe se navodi kako se ne spominju crnogorske luke „ključni fokus kada je u pitanju krijumčarenje droge, naročito Bar“.

- Prema podacima koje imamo, jedinica koja se bavi drogama pri Ministarstvu zdravlja ima ozbiljan manjak radne snage. Planira se jačanje odsjeka Ministarstva unutrašnjih poslova, ali ne i odsjeka Ministarstva zdravlja – dodaje se u komentarima i postavlja pitanje što je razlog takvog izbora.

Iz EK smatraju da je jačanje nadzorne uloge Skupštine pozitivno ali "iako ona treba da prući političko vođstvo, ne može i ne treba da igra ulogu glavnog borca protiv korupcije u Crnoj Gori".

- Što se preporuke iz izvještaja o skriningu tiče, mjera treba da uključi kontrolu prošlih slučajeva nasilja nad novinarima, uključujući one koje nijesu pred sudovima, već su još u fazi istrage. Sve u svemu način postizanja ovog cilja ostaje nejasan - dodaje se u komentaru.

EK je dala svoj komentar na nacrt akcionog plana, a konačni dokument trebalo bi da bude poslat u Brisel do kraja maja.

Portal Analitika