Abiznis

EU će kažnjavati korištenje starih i autohtonih sorti?

0305sjeme
E
vropska komisija poslaće Evropskom parlamentu u ponedjeljak novu uredbu kojom će poljoprivrednicima zakonski biti propisano obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja. Korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti biće kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu, prenosi HRT.

EU će kažnjavati korištenje starih i autohtonih sorti?
Portal AnalitikaIzvor

Ekološke organizacije i brojna udruženja čiji članovi pokušavaju da očuvaju stare i autohtone sorte sjemenja, bune se protiv namjere Evropske komisije, čija bi odluka mogla da ugrozi suverenost evropskih država u očuvanju genetske raznolikosti. Oni koji bi, ipak, željeli da dobiju dozvolu, odnosno da registruju vlastito sjeme, suočiće se s nepremostivim birokratskim preprekama.

Tri najveće kompanije - Monsanto, DuPont i Syngenta - kontrolišu 53 odsto svjetskog tržišta sjemenjem, a deset najvećih kontroliše čak 73 odsto tržišta. Do toga su došle kupovinom gotovo svih manjih tradicionalnih i porodičnih proizvođača sjemena, pa više nemaju konkurenciju. Kod tih kompanija tržište sjemenja samo je sredstvo, jer je riječ o velikim proizvođačima herbicida bez kojih te sorte nije moguće uzgajati.

Američki predsjednik Barak Obama nedavno je potpisao zakon koji federalnim sudovima ukida pravo zabrane uzgoja genetski modifikovanih proizvoda (GMO) i proizvodnje takvog sjemenja, bez obzira na potvrđenu štetnost GMO-a po zdravlje ljudi.

Novi Zeland je donio odluku kojom je zabranio uzgoj hrane u vrtovima i svaku distribuciju sjemenja bez posebnog odobrenja vlasti. Prazninu su brzo ispunile velike kompanije, poput Monsanta. "Orvelovski" zakon predviđa i provjeru poštovanja donesenog zakona, i to pretragom prostora za koje se sumnja da se u njima proizvodi hrana. Inspekciju sprovode naoružani inspektori, u pratnji predstavnika proizvođača hrane.

Portal Analitika