Abiznis

Đukanović: Skupštinska odluka odugovlačenje agonije KAP-a

02vojinslajd
B
ivši ministar privrede i predsjednik Upravnog odbora Kombinata aluminijuma Podgorica KAP Vojin Đukanović kazao je da je raskid ugovora sa Rusima imperativ, te da je Vladin prijedlog o preuzimanju njihovih akcija u KAP-u bio dobar.

Đukanović: Skupštinska odluka odugovlačenje agonije KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da su poslanici u Skupštini prije dvije noći samo odgodili neminovnost neusvajajući Vladinin prijedlog o preuzimanju akcija KAP-a za 40 miliona eura ili 51 milion sa kamatama sa odgođenim plaćanjem.

“Vlada je predložila zaista pravo rješenje u ovom trenutku. Nažalost, Skupština je modifikovala taj prijedlog i donijela jednu odluku koja se meni čini kao odugovlačenje agonije KAP-a. Jedino što je dobro u svemu tome je što je zahtjev Skupštine da KAP mora da radi. Iz toga proizilazi zaključak da Vlada ima pravo da uradi sve ono što je u njenoj ingerenciji”, rekao je za RTCG Đukanović.

U utorak se na skupštinskoj raspravi čula opcija da je Vlada, zato što su Rusi prekršili ugovor, mogla da aktivira zaloge. Đukanović, koji tvrdi da zna detalje kupoprodajnog i ugovora o poravnanju, kaže da bi Vlada pristala na jednostrani raskid ugovora da je on bio moguć.

“Ne bi slušala ni Skupštinu ni Deripasku, nego bi to uradila u interesu Crne Gore. Nažalost, ruski investitor nije bio korektan prema KAP-u i Crnoj Gori, zloupotrebljavao je i pojedine klauzule iz ugovora, koje su možda bile neprecizne i za prve dvije godine je uspio da izvuče kapital koji je uložio”, ističe Đukanović.

On očekuje brz raskid ugovora sa Rusima i to po scenariju koji je predložila Vlada, a koji je sada ad acta.

“Nadam se da će kroz dva mjeseca doći i oni koji su bili protiv shvatiti da su pogriješili i da će uraditi ono što je jedino moguće, a to je da se raskine ugovor sa CEAK-om”, dodaje Đukanović.

Prema njegovim riječima KAP ima perspektivu, ali su bitni brojni preduslovi.

“Projekat revitalizacije KAP-a ne može opstati ukoliko se prerada ne razvije i ukoliko se ne nađe strateški partner”, zaključio je Đukanović.

Izvor: CdM, RTCG

Portal Analitika