Abiznis

Stamatović apelovao na radnike da razmišljaju o zdravlju

02st
P
redstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Predrag Stamatović, apelovao je na zaposlene tog preduzeća koji su u štrajku, da prvenstveno razmišljaju o zdravlju navodeći da, u bilo kojoj varijanti, neće ostati bez odgovarajućih otpremnina.

Stamatović apelovao na radnike da razmišljaju o zdravlju
Portal AnalitikaIzvor

“Bez obzira na to hoće li ili neće do sastanka koji su radnici Boksita tražili sa potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem, smatram da to nije razlog za dalji ostanak u jami”, kazao je Stamatović agenciji Mina-business.

On je radnike pozvao da razmišljaju o zdravlju i o budućnosti preduzeća, “koja je ugrožena ukoliko ne dođe do realizacije dugoročnih poslovnih aranžmana”.

Prema riječima Stamatovića, zaposleni u Rudniku neće ostati bez odgovarajućih otpremnina.

U jami Biočki stan od petka veče protestuje grupa rudara nezadovoljnih što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada EUR. Njima se pridružilo i desetak radnika Sektora tunelogradnje.

Rudari su tražili pozajmicu od 320 hiljada EUR za isplatu septembarske zarade i po 250 EUR od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600 hiljada. Sada traže isplatu svih sedam zarada i hitno pokretanje proizvodnje.

Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada EUR. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika, Centralno-evropska aluminijumska kompanija, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine.

Portal Analitika