Abiznis

CBCG: Neto dobit šest puta manja

02CBCG
N
eto dobit Centralne banke Crne Gore (CBCG) u prošloj godini iznosila je 760 hiljada EUR, što je šest puta manje nego 2011.

CBCG: Neto dobit šest puta manja
Portal AnalitikaIzvor

Prema Godišnjem izvještaju o radu CBCG, dostavljenom Skupštini, neraspoređena dobit vrhovne monetarne institucije je na kraju prošle godine iznosila 970 hiljada EUR i najvećim dijelom obuhvata prošlogodišnji neto dobitak, dok se ostatak odnosi na realizovane revalorizacione rezerve za osnovna sredstva, odnosno 210 hiljada EUR.

Ukupni prihodi CBCG u prošloj godini su iznosili 10,27 miliona EUR i manji su 7,92 odsto od planiranih, a 34,6 odsto u odnosu na one iz 2011. Rashodi od 9,51 milion EUR manji su 7,52 odsto od planiranih i 12,6 odsto u odnosu na ostvarene u 2011. godini.

Najznačajnija stavka finansijskih prihoda, prihodi od kamata, iznosili su 2,71 milion EUR i bili su 25,24 odsto manji u odnosu na planirane, odnosno 30,37 odsto od ostvarenih u 2011.

Najveći dio činili su prihodi od kamata na hartije od vrijednosti koji su ostvareni u iznosu od 2,33 miliona, što je 5,6 odsto manje od planiranog iznosa, a 61,62 odsto više u odnosu na 2011.

»Ove promjene uslijedile su zbog promjene strategije investiranja sredstava međunarodnih rezervi u drugoj polovini 2011. godine u korist investicionog portfolija«, objasnili su iz CBCG.

Prihodi od kamata na plasirana sredstva u obliku depozita iznosili su 380 hiljada EUR, što predstavlja pad od 68,7 odsto u odnosu na plan, odnosno 84,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je prvenstveno posljedica smanjenja kamatne stope na međunarodnom finansijskom tržištu, kao i promjene politike ulaganja međunarodnih rezervi.

CBCG je u prošloj godini ostvarila stopu prinosa na ukupna sredstva od 0,18 odsto, dok je u 2011. ona iznosila 0,94 odsto.

»Podaci ukazuju na snažan uticaj krize, koji se odražava na višegodišnji pad prinosa na međunarodnom tržištu kapitala, a samim tim i na mogućnosti akumulacije prihoda institucionalnih investitora na njemu«, navedeno je u izvještaju.

Smanjenje troškova, kako je objašnjeno, rezultat je internih mjera štednje koje banka sprovodi u kontinuitetu.

Finansijski rashodi u prošloj godini iznosili su 830 hiljada EUR, 43,58 odsto manje od planiranih i 55,23 odsto od izvršenih u 2011.

Troškovi poslovanja su iznosili 8,68 miliona EUR i manji su 1,71 odsto od planiranih, odnosno 2,84 odsto u odnosu na 2011.

Iz CCBG podsjećaju da su tokom prošle godine preduzimali opšte mjere interne ekonomije na planu racionalizacije troškova poslovanja. U okviru smanjenja ukupnih troškova, konstantno su preduzimane odgovarajuće mjere štednje, posebno na operativnim aktivnostima kao što su efikasnije i racionalnije upravljanje nepokretnom imovinom, potrošnim materijalom i svim drugim kategorijama troškova na koje je menadžment mogao direktno uticati.

Sprovedene su uštede na svim budžetskim pozicijama troškova - službenog puta, stručnog usavršavanja zaposlenih, osiguranja imovine, kancelarijskom materijalu, energiji, rezervnim djelovima, telekomunikacijskim i troškovima amortizacije.

Pored opštih mjera interne ekonomije, koje se kontinuirano sprovode u Centralnoj banci, u maju prošle godine, uvedene su i dodatne konkretne koje se odnose na, između ostalog, smanjenje zarada funkcionera CBCG, redukovanje broja vozila u voznom parku, korigovanje naniže troškova mobilnih i fiksnih telefona, smanjenje iznosa dnevnica za službena putovanja za 20 odsto.

Zarade funkcionera Centralne banke - guvernera, viceguvernera, izvršnog direktora i glavnog ekonomiste, naknadno su dodatno smanjene od 1. decembra prošle godine.

Značajno smanjenje troškova ostvareno je i obustavom primjene pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora, koje se odnose na uvećanja zarada po osnovu stečenih akademskih zvanja, kao i rada u podrumskim prostorijama i brojača novca, kao i na uvećanje zarada po osnovu ostvarenih rezultata rada u postupku ocjene radnog učinka.

Troškovi zaposlenih su u prošloj godini iznosili 5,98 miliona EUR i veći su 5,29 odsto od planiranih odnosno 0,62 odsto u odnosu na 2011, što je, kako se navodi u izvještaju. U najvećoj mjeri rezultat prevođenja zaposlenih koji su radili po ugovoru o djelu i ugovoru o radu na određeno vrijeme u radni odnos na neodređeno vrijeme, a iz razloga pravilne primjene izmjena predviđenih novim Zakonom o radu.

Bruto zarade su uprošloj godini iznosile 5,4 miliona EUR, a neto 2,74 miliona.

Ukupna bilansna suma CBCG krajem decembra iznosila je 407,51 miliona EUR, što predstavlja povećanje od 11,93 odsto u odnosu na isti period 2011.

Ukupni kapital Centralne banke 31. decembra iznosio je 60,13 miliona EUR, što je smanjenje od 0,91 odsto u odnosu na stanje na kraju 2011.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika