Društvo

FRIDOM HAUS: Po slobodi medija Crna Gora djelimično slobodna zemlja

0205freedomRenomirana američka organizacija Fridom Haus klasifikovala je Crnu Goru prema  slobodi medija kao djelimično slobodnu zemlju i Crna Gora je zauzela  74. poziciju, zajedno sa Srbijom i Mađarskom.

FRIDOM HAUS: Po slobodi medija Crna Gora djelimično slobodna zemlja
Portal AnalitikaIzvor

Slovenija je jedina zemlja ex-Yu regiona koja je ocijenjena kao slobodna i nalazi se na 40. mjestu. Crna Gora je ostala u istoj grupi djelimično slobodnih zemalja kao prošle godine, ali je u odnosu na prošlogodišnji izvještaj napredovala za jednu poziciju.

Inače, Bugarska je na 77. mjestu, Hrvatska na 81, Grčka na 83, Rumunija 86, a Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo na 96. mjestu. Makedonija se nalazi sa 120. mjestu.

Od ukupno 197 zemalja i teritorija u kojima je organizacija Fridom haus vršila procjenu, 63 države su ocijenjene kao slobodne, 70 kao djelimično slobodne i 64 kao neslobodne.

Manje od 14 odsto svjetskog stanovništva živi u zemljama sa slobodnim medijima, što je pola procenta manje nego prethodne godine. Djelimično slobodne medije ima 43 odsto stanovništva, a isto toliko živi u okruženju bez medijske slobode, što je 2,5 odsto više nego ranije.

Portal Analitika