Politika

Liberali privremeno prekidaju učešće u vlasti

0205andrijapopovicok
L
iberalna partija prekinuće privremeno učešće u vladajućoj koaliciji, a konačnu odluku o daljem statusu donijeće Glavni odbor stranke, saopštio je Portalu Analitika predsjednik LP Andrija Popović.

Liberali privremeno prekidaju učešće u vlasti
Portal AnalitikaIzvor

 

-Kako su istekli svi dodatni, zajednički usaglašeni rokovi za realizaciju koalicionog Sporazuma LP sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) od 13. septembra prošle godine i ulazak LP u izvšnu vlast na državnom nivou, privremeno prekidamo učešće u vladajućoj koaliciji- naveo je Popović u pismu predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću.

On dodaje da će konačnu odluku o daljem statusu donijeti Glavni odbor LP, koji je, kako podsjeća, prije gotovo osam mjeseci podržao Odluku o prihvatanju Sporazuma o koalicionoj saradnji sa DPS-om.

„Nažalost, izigrana je izborna volja liberalnih glasača koji su podržali koaliciju Evropska Crna Gora koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 14. oktobra prošle godine i kasnije sa manjinskim strankama formirala vladajuću koaliciju i opravdano se postavlja pitanje dali se više pričinjena šteta partiji može ispraviti“, istakao je Popović.

On je podsjetio da je predizbornim Sporazumom o koalicionoj saradnji DPS-LP kao i poslijeizbornim Sporazumom o zajedničkom političkom djelovanju svih konstituenata vladajuće koalicije, definisan ulazak u izvršnu vlast prije konstituisanja Vlade, koje je bilo prije pet mjeseci.

Popović je ponovio da su osnovni motivi LP za ulazak u vladajuću koaliciju bili preuzimanje odgovornosti za budući razvoj Crne Gore, a ne, kako je dodao, ukrašavanje dekora, implementacija njihovih programskih načela kao dijela vlasti, jačanje krhkih crnogorskih institucija, ubrzanje evroatlantskih integracija, stvaranje ambijenta za dinamičniji ekonomski razvoj u skladu sa njihovom političkom snagom.

-Ovdje se ništa spektakularno neće desiti jer gotovo jedina naša dosadašnja veza sa vladajućom koalicijom na državnom nivou je bila zaista izvanredna saradnja u okviru Kluba poslanika albanskih partija (Forca,Demokratska partija), Hrvatska građanska inicijativa, LP i vjerujem da će se ona i ubuduće nastaviti- naglasio je on.

Popović je saopštio da će u državnom parlamentu u narednom periodu podržati sve Vladine prijedloge za koje procijene da su u interesu Crne Gore i njenih građana.

-Ali isto tako i ako dolaze iz opozicionih redova, a svakako ćemo i sami imati inicijative za Izmjene i dopune pojedinih Zakona i donošenje novih. Naravno, radi se o vladajućoj koaliciji na državnom nivou, dok vjerujem da ćete se složiti, koalicije na lokalnom nivou u kojima participiramo i zajednički vršimo vlast (Podgorica, Kotor, Budva, Nikšić) funkcionišu za sada dobro i djelotvorno i nemamo nikakav nagovještaj da ih treba preispitati“, zaključio je Popović u pismu Đukanoviću.

foto: skalaradio.com

Portal Analitika