Politika

BLAŽIĆ: Čarapić ne poštuje princip nezavisnosti sudstva

okblazic
D
ekan fakulteta za državne i evropske studije, Đorđe Blažić ocijenio je u izjavi za Portal Analitika neprimjerenim stav odlazeće vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić koja je kazala da ako Vrhovni sud ne obori odluku Apelacionog suda u slučaju Zavala,da će to biti opasno za sve buduće velike slučajeve.

BLAŽIĆ: Čarapić ne poštuje princip nezavisnosti sudstva
Portal AnalitikaIzvor

- Ranki Čarapić može da se lično i profesionalno ne sviđa kako radi sudstvo, ali ako je profesionalac mora i ona da poštuje princip nezavisnosti sudstva i institucija sistema ma kakve ona bile, kazao je Blažić za Portal Analitika.

Čarapić je na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije kazala da ako Vrhovni sud ne obori odluku Apelacionog suda, da će rezultati u borbi protiv korupcije biti ravni nuli i da će “ogroman rad tužilaštva pasti u vodu”, navodeći da u borbi protiv korupcije nema rezultata zbog toga što nema pravnosnažnih presuda na osnovu kojih bi se trajno oduzela imovina.

Blažić je dodao da reakcije tog tipa mogu da iskažu neki drugi subjekti koji se bave pravom i naukom, navodeći da kada izričete ocjene da iza toga moraju da stoje određeni argumenti.

- To posebnu ima težinu kada VDT komentariše na taj način sudstvo. Bolje bi bilo da je odlazeća državna tužiteljka gledala šta je ona radila, odnosno šta nije radila odnosno šta je bila dužna da uradi! Morala je prvo da komentariše svoj rad pa tek onda ostalo. Vrijeme će sve pokazati, pa ćemo jednog dana da vidimo kako je radilo državno tužilaštvo na čijem je ona bila čelu. Toliko predmeta leži u tužilaštvu godinama, a sada se ona pojavljuje u nekoj drugoj ulozi da kritikuje sud, kazao je Blažić.

Dekan fakulteta za državne i evropske studije je upozorio i na ''laičku percepciju'' koja je prisutna u javnosti, kada je u pitanju slučaj Zavala.

- Ne može se očekivati da u ozbiljnoj državi sudovi sude ako nemaju dokaza. U tom slučaju je pitanje zašto je Apelacioni sud tako presudio?Možda je jedan od razloga a vjerovatno jeste jedan od razloga, zato što tužilaštvo nije odradilo svoj posao kako treba, i nije obezbijedilo adekvatne dokaze. Znači dva su razloga: Jedan je razlog zato što tužilaštvo nije odradilo posao kako treba i obezbijedilo adekvatno dokaze i drugi razlog je da prvostepeni sud nije dobro odradio svoj posao. Ono što nije dobro jeste što postoji diplomatski pritisak da sud presudi ne vodeći računa o dokazima i kvalitetu dokaza i da li se na osnovu tih dokaza može izreći pravosnažna presuda, rekao je on.

Blažić je ocijenio da su sudski organi samostalni u radu i da su dužni da postupaju u skladu sa Ustavom i zakonom.

- U konkretnim situacijama to nekome može da se sviđa ili ne sviđa ali to je potpuno druga priča, rekao je Blažić komentarišući kritike pojedinih zapadnih ambasadora zbog slučajeva koji su pali na Apelacionom sudu.

- Jedna je dimenzija kada je sudstvo profesionalni i nezavisno i kada je struka i profesija opredjeljujući faktor za utvrđivanje činjeničnog stanja, vođenje postupka, prikupljanje dokaza i donošenje presude.

Imate i drugu situaciju kada institucionalno postoje sudovi ali su pod uticajem državno-paruijskih rukovodstava, što mislim da je obilježje crnogorskog pravosuđa, zaključio je Blažić.

 

 

Portal Analitika