Politika

SNP: Vladina ekonomska politika stvorila bogate pojedince i obespravljene radnike

0105SNP
V
rijeme koje je sada pred nama i ono koje je ostalo iza nas, nameće pitanje i potrebu da se iskaže nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze radnici, kao i položajem ogromnog broja nezaposlenih. Praznik rada dočekujemo u veoma teškim uslovima koji su posljedica katastrofalne ekonomske politike Vlade Crne Gore, ocijenjeno je danas iz Socijalističke narodne partije SNP.

SNP: Vladina ekonomska politika stvorila bogate pojedince i obespravljene radnike
Portal AnalitikaIzvor

Svjesna istorijskog značaja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, kojim pripadnici radničkog pokreta širom svijeta obilježavaju svoja dostignuća i borbu za prava radnika SNP svim radnim ljudima Crne Gore čestita ovaj dan.

Iz SNP-a su posebno naglasili da kada su teme radnika, sindikata i njihovih prava u pitanju, u Crnoj Gori nema razloga za zadovoljstvo..

„Da bi Prvi maj kao Međunarodni praznik rada poprimio nekadašnja obilježja i značaj u Crnoj Gori danas, očigledno je da u cjelini treba mijenjati sistem vrijednosti, za šta aktuelna vlast nema ni znanja, niti političke volje. Nažalost, zbog Vladine katastrofalne ekonomske politike, danas u Crnoj Gori imamo samo bogate pojedince i obespravljene radnike, kojima je takva politika zatvorila fabrike i ostavila ih na ulici i u bijedi i siromaštvu“, smatraju u SNP-u.

Jučerašnja rasprava u Skupštini Crne Gore, tvrde iz SNP-a, pokazala je još jednom, da se Socijalistička narodna partija, kao partija socijalne pravde, istinski bori za prava svih radnika.

“Ova Partija je predložila dopune Zakona o penzijsko–invalidskom osiguranju koje bi trebalo da ponovo omoguće penzionisanje radnika u KAP-u, Željezari i rudnicima, gdje težina posla omogućava benificirani radni staž. Dopunom navedenog Zakona treba omogućiti ljudima sa 30 godina staža i 20 godina efektivnog rada da steknu pravo na prijevremenu penziju, kao i invalidima rada sa 30 godina staža i 10 godina efektivnog rada, na radnim mjestima sa otežanim uslovima rada”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Iz te partije su naglasili da je SNP juče putem svojih amandmana uspjela da obezbijedi da se po prvi put u jednom zvaničnom dokumentu usvojenom na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, definiše obaveza ponovne procjene slučajeva kontroverznih privatizacija i zakonodavna reforma u cilju obezbjeđivanja nezastarijevanja krivičnih djela iz oblasti privatizacije;

“SNP je takođe svojim zaključcima obezbijedila da se niti za jedan cent ne zadužuju građani ili Budžet Crne Gore kako bi plaćali račune za struju ili sumnjive dugove bilo kom stranom ili domaćem investitoru u Crnoj Gori; kao i da rudari ali i drugi radnici u Crnoj Gori ne moraju radikalizovati svoje zahtjeve kako bi ostvarili i zaštitili svoja Ustavom, zakonima i Kolektivnim ugovorom predviđena prava”, zaključili su iz SNP-a.

 

Portal Analitika