Društvo

Plovidba broda „Jadran“ od 8-11. maja

0105brood
F
akultet za pomorstvo Kotor i Vojska Crne Gore organizuju Plovidbu 2013 na Školskom brodu “Jadran”, kao specifičan i obavezan vid praktične obuke svojih studenata. Ovogodišnja plovidba je zakazana od 8. do 11. maja 2013. godine i na njoj će učestvovati 48 studenata i 7 profesora i saradnika Fakulteta za pomorstvo Kotor.

Plovidba broda „Jadran“ od 8-11. maja
Portal AnalitikaIzvor

Zajedno sa posadom Š. B. “Jadran” i predstavnicima Ministarstva odbrane Crne Gore ukupno će na brodu biti 104-ro ljudi.

Plovidba počinje u srijedu, 8. maja 2013. godine, u 12:00 sati, isplovljavanjem Š. B. “Jadran” iz njegove matične luke Tivat, kojim će komandovati poručnik bojnog broda Goran Pajović. S povoljnim vjetrom u jedra Š. B. “Jadran”, dolazak u Barlettu očekuje se sljedećeg dana (četvrtak, 9. maja) oko 8:00 sati, zatim se nastavlja za Bari u čiju luku se uplovljava oko 13:00 sati. Isplovljavanje iz Barija je zakazano za petak, 10. maja u 22:00 sati. Dolazak u Zeleniku očekuje se u subotu, 11. maja oko 16:00 sati. Plovidba 2013 biće okončana uplovljavanjem Š. B. “Jadran” u Luku Kotor oko 19:00 istog dana.

Na brodu će boraviti studenti II i III godine studijskih programa Nautika, Brodomašinstvo i Pomorske nauke. Tokom plovidbe na Š. B. “Jadran” za njih će biti organizovan niz praktičnih obuka važnih iz pomorskih vještina. Takođe, studenti će davati gvardije (dežurstva) na komandnom mostu, makini (brodskim motorima) i uzeti učešća u svim djelatnostima na brodu tokom Plovidbe 2013.

Tokom posjete Bariju predviđene su zvanične posjete Š. B. “Jadran” delegacija Mornarice Italije i grada Barija. Brod će biti otvoren za posjete tokom boravka u luci Bari, a za studente i posadu broda biće organizovan obilazak Barija.

0105broood1

Posjeta Bariju pada u dane proslave sv. Nikole, zaštitnika grada Barija i pomoraca. Njegov kult je izražen i u našim krajevima, o čemu svjedoče brojne crkve njemu posvećene. Posebno je za njegov kult vezana Bokeljska mornarica, naša najstarija pomorska organizacija, čije je izvorno ime “Bratovština Gospodina sv. Nikole mornara u Kotoru” – koje čitamo na uvodnoj strani njihovog Statuta iz 1463. godine. Obilazak Barija u tom periodu biće lijepa prilika da se studenti upoznaju sa kulturnom baštinom toga grada, koja spaja dvije obale Jadrana, kako u prošlosti, tako i danas.

Fakultet za pomorstvo Kotor ima posebno zadovoljstvo da se zahvali Njegovoj ekselenciji Luigiju Morfiniju, počasnom konzulu Crne Gore u Bariju i kompaniji Morfimare s. r. l. za pomoć u organizaciji i sponzorstvo Plovidbe 2013. Takođe, veliku zahvalnost u organizovanju plovidbe dugujemo i kapetanu Rajku Čavoru iz Tivta.

Plovidbu 2013 nastavak je uzajamne saradnje Fakulteta za pomorstvo Kotor i Vojske Crne Gore. Već niz godina ona se produbljuje i ogleda u organizovanju plovidba Š. B. “Jadran”, stručnom usavršavanju kadrova Mornarice Crne Gore na specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama našeg Fakulteta, korišćenju i ustupanju opreme i sl. Ovom prilikom iskazujemo zahvalnost ministru odbrane Crne Gore prof. dr Milici Pejanović-Đurišić, načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiralu Draganu Samardžiću i komandantu Mornarice Vojske Crne Gore kapetanu bojnog broda Darku Vukoviću, za napor i podršku koju ulažu razvijanju saradnje naših institucija. U njoj vidimo priliku, ali i obavezu, koje naše institucije imaju za razvijanje Crne Gore kao pomorske zemlje.

Organizovanjem Plovidbe 2013, zajedno sa Vojskom Crne Gore, Fakultet za pomorstvo Kotor želi na taj način da se uključi u obilježavanje 80. godišnjice Školskog broda “Jadran”, sa željom da ga prati sreća, mirno more i da nastavi da bude prvi brod mnogih mladih ljudi, koji će svoj profesionalni život posvetiti moru. U Fakultetu za pomorstvo Kotor imaće u tome više nego pouzdanog partnera!

 

Portal Analitika