Politika

MARKOVIĆ: Cilj nam je da ustavne promjene usvojimo do kraja jula

0105markovicdusko
I
ntenzivno radimo sa Evropskom komisijom na stvaranju pretpostavki za otvaranje poglavlja 23 i 24. Ono što se sada može reći jeste da bi o akcionim planovima trebalo razgovarati na jesen, zavisno od dinamike koju bude planirala EK, kao i prigovora i zahtjeva koji budu dolazili od zemalja članica Unije. Naše očekivanje je da ćemo, u svakom slučaju, pregovore o poglavljima 23 i 24 otvoriti do kraja ove godine. To je naš ključni cilj, bez njihovog otvaranja više nećemo biti u prilici da otvorimo nijedno drugo poglavlje, u skladu sa novim pristupom EU - rekao je u intervjuu Pobjedi potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković.

MARKOVIĆ: Cilj nam je da ustavne promjene usvojimo do kraja jula
Portal AnalitikaIzvor

Vicepremijer Marković je u razgovoru za Pobjedu govorio o ustavnim promjenama, parlamentarnim istragama, reizboru sudija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije...Ne krije da kvalitet rada u institucijama nije na potrebnom nivou, ali ističe da je apsurdno kazati da su te institucije nesposobne, što se uporno servira preko dijela opozicije, civilnog sektora i medija.

- Sve jasnije postaje da su ustavne promjene ključ ili, ako hoćete, važan preduslov za otvaranje poglavlja. To nije formalni uslov, ali su ustavne promjene važne iz najmanje dva razloga. Prvi, što bi usvajanjem ovih ustavnih amandmana Crna Gora potvrdila svoj demokratski kapacitet i odlučnost da snažno nastavi sa aktivnostima na planu pridruživanja EU. Takođe, to bi potvrdilo i odlučnost da se snažno nastavi sa reformama na planu vladavine prava. Drugo, ustavne promjene u dijelu pravosuđa ključne su za uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog i odgovornog sudstva, bez kojeg nema vladavine prava, a sadašnja ustavna rješenja mogu biti ograničenje na tom putu. Znači, ustavnim amandmanima koji su predloženi, želimo da otklonimo svaku mogućnost političkog uticaja na pravosuđe u cjelini. Naš cilj je da se ustavne promjene usvoje najkasnije do kraja jula tekuće godine - kazao je Marković.

On je istakao da će konkurs za izbor vrhovnog državnog tužioca biti rapisan poslije praznika.

- Desetog aprila je istekao mandat VDT i ja sam obavijestio Tužilački savjet koji je, u skladu sa zakonom, konstatovao prestanak mandata i odlučio da raspiše oglas za izbor VDT u skladu sa postojećim zakonom. Vjerujem da će odmah poslije praznika biti objavljen konkurs za izbor VDT i mi ćemo ući u proceduru izbora u skladu sa postojećim zakonom. Ako, u međuvremenu, budemo postigli saglasnost oko ustavnih promjena, postupak ćemo obustaviti i stvoriti pretpostavke da se VDT izabere u skladu sa novim ustavnim rješenjima - zaključio je Marković.

Portal Analitika