Abiznis

U Skupštini završena rasprava o KAP-u, glasanje kasnije večeras

3004-Skupstina-rasprava
U
Skupštini je završena rasprava o predlogu zaključaka za rješavanje problema u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP), a poslanici će o njima glasati kasnije večeras, kada se Odbor za ekonomiju, finansije i budžet izjasni o podnijetim amandmanima.

U Skupštini završena rasprava o KAP-u, glasanje kasnije večeras
Portal AnalitikaIzvor


Skupštinski Odbor je na sjednici 25. marta usvojio predlog zaključaka Socijalističke narodne partije (SNP) za rješavanje problema u KAP-u, nakon što je prethodno odbio Vladin.

Predsjednik Odbora i poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović, rekao je tokom rasprave, koja je počela u 15 sati, da zaključci skupštinskog Odbora i oni koje je Vlada predložila nemaju veze jedni sa drugim.

Prema riječima Damjanovića, Odbor je usvojio zaključke koje predlaže parlamentu, a odnose se na nastavak poslovanja Kombinata u repro lancu.

»Zaključcima se definiše odgovarajući model za izmirenje duga KAP-a prema Elektroprivredi (EPCG), nagrađivanje potrošača koji redovno izmiruju račune za električnu struju i nakon 1. avgusta ove godine, definisanog programa za izmirenje duga potrošača koji su u stanju socijalne potrebe«, rekao je Damjanović.

Zaključcima se traži predlaganje modela nagrađivanja redovnih platiša i dostavljanje parlamentu predloga investiranja u nove kapacitete. Sve navedeno treba da se završi do 31. maja.

Zaključcima se traži i da se obezbijede svi neophodni uslovi za puno poštovanje zakonskih obaveza i obaveza iz kolektivnog ugovora i svim ostalim radnicima u Crnoj Gori.

»Takođe da Državna revizorska institucija (DRI) obavi reviziju duga KAP-a i o tome obavijesti parlament pa da vidimo o kojih 40 miliona EUR pričamo i da Skupština traži od DRI da u cilju sprovođenja zaključaka od prošle godine obezbijedi punu i nezavisnu reviziju KAP-a od privatizacije«, objasnio je Damjanović.

On je kazao da su zaključci koalicije Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) iz februara prošle godine, za godinu koštali najmanje 60 miliona EUR – 40 miliona novih dugova i 20 miliona pada garancija pa su građani dobili takozvani porez »euro po euro« da bi se to igranje DPS-SDP koalicije sa KAP-om i državom pokrilo.

»Izjava potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića da KAP treba ugasiti, itekako ima veze sa rastom poreza na dodatu vrijednost (PDV). Gašenje KAP-a košta najmanje 250 miliona EUR – košta pad garancija, isplata dugova za struju, prema radnicima i nekih 80 do 100 miliona ekološke sanacije«, objasnio je Damjanović. »I, naravno, ako ćemo KAP da gasimo naprečac, onda i to treba da plate građani, kao euro po euro«.

SNP je, kako je dodao, ponudio zaključke koji koštaju, ali koštaju obaveza prema radnicima KAP-a i Boksita čiji su radnici danas u jami i štrajkuju i kojima je ugrožen život.

Prema riječima Damjanovića, rudari su u jami iznad koje je milijardu EUR rude boksita koje država nema para da iskoristi, kao ni prugu za koju je dala 70 miliona EUR, a koja se jedino može odužiti da smanji troškove transporta boksita u KAP.

»I danas smo došli u situaciju ne da predlažemo rješenja za spas KAP-a, već da spašavamo ono što se spasiti može, obaveze prema radnicima i EPCG, koju KAP vuče na dno. I sada se ovdje serviraju stvari kako neko nije odgovoran za privatizaciju 2005. godine, Ugovor o poravnanju iz 2009. i sada neko misli da se izvuče na način da kaže da ne valjaju zaključci Vlade«, kazao je Damjanović.

On je zahvalio DRI što je objavila danas reviziju državnih garancija gdje se kaže da su garancije date nezakonito jer su bile pokrivene sa 16 odsto nominalne vrijednosti akcija koje je CEAC založio za te garancije.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da garancije mogu biti aktivirane već sjutra, sve zajedno sa ovakvim KAP-om, jer on ne daje nikakve garancije da će nešto platiti.

»Prema tome, stečaj ne vodi u aktiviranje garancija nego nas spašava da nemamo vanredne troškove«, pojasnio je Krivokapić.

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović, pitao je da li se večeras u Skupštini brani državni interes ili obraz premijera pred ruskim tajkunima.

»Ovo je neozbiljno. Ko će platiti? Građani kao uvijek do sad, neće premijer iz džepa niti će prodati sat. Nego mi dodatnim mjerama poreza, kao i buduće generacije«, smatra Abazović. »KAP po KAP, strefila nas je `kap` kao društvo«.

Poslanik SDP-a, Damir Šehović, je na komentar Vasilija Laloševića iz SNP-a da se frapirao na izjavu Lazovića da se ježi od izraza reprolanac rekao da se i on i Lazović ježe od potčinjavanja države Crne Gore kompaniji koja se zove CEAC.

»I ja i gospodin Lazović se ježimo od pomisli da kompaniji koja je ponižavala i finansijski iscrpljivala Crnu Goru, neko predlaže da platimo 51 miliona EUR. Ježimo se od kompanije koja krade struju, iznosi novac iz Crne Gore, koja je 85 odsto radnika KAP-a ostavila na ulici«, naveo je Šehović.

On je dodao da se u SDP-u ježe i od izvlačenja po dva miliona EUR sa računa KAP-a svakog mjeseca i od kompanije koja je po osnovu Ugovora o poravnanju dobila 300 miliona EUR državne pomoći, a sad traži još 51 milion da bi Crnoj Gori dala 75 odsto vlasništva na koje već godinu nema pravo samo da Ministarstvo ekonomije počne da realizuje zaključke Skupštine.

»Ježimo se od vještačkog reprolanca koji treba održavati na leđima drugih građana Crne Gore. I ja i gospodin Lazović se ježimo od populizma u KAP-u i činjenice da pojedini predstavnici sindikata fabrike primaju platu duplo veću od mene i Vas«, kazao je Šehović obraćajući se Laloševiću.

U SDP-u, kako kaže, ne smatraju da su radnici KAP-a 30 puta vrijedniji od radnika Gornjeg Ibra ili bilo kojeg drugog preduzeća u Crnoj Gori jer otpremnine koje su im predviđene su taman toliko veće koliko i one za ostale radnike od Fonda rada.

Lalošević je Šehoviću odgovorio da se »ježi od ježenja što se ježe i on i gospodin Lazović jer je to loše po zdravlje«.

»Ježim se od svih ovih 15 godina koliko ste u Vladi. Šta ste uradili da ne nabrajam od kolektiva iz moga grada, dakle ja se ježim, od vas se ježim«, poručio je Lalošević

Portal Analitika