Društvo

Glavni grad: Pripremite neophodno i smanjite rizik u sezoni požara

3004gorica
S
lužba zaštite i spašavanja Glavnog grada uoči ovogodišnje požarne sezone podsjeća građane Podgorice na preventivne mjere koje je potrebno preduzeti radi zaštite od požara, kako bi se njihov broj sveo na najmanju mjeru i tako zaštitili ljudski životi i imovina.

Glavni grad: Pripremite neophodno i smanjite rizik u sezoni požara
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada, dostavljenom Portalu Analitika, podsjeća se da vlasnici kuća i imanja, naročito u prigradskim naseljima, treba protiv-požarno da bezbijede svoje kuće i zgrade tako što će prostor oko njih okositi i iz njih ukloniti zapaljive i eksplozivne materije.

- Posebno je potrebno obratiti pažnju na djelove grada koji gravitiraju požarno najopterećenijim djelovima kao što su Gorica, Ljubović, Dajbabska gora i Kakaricka gora.

Oni ističu da vlasnici poljoprivrednog zemljišta u prigradskim naseljima treba da obrate pažnju na održavanje pašnjaka, živica, međa, kanala, kao i poljskih puteva, kako bi obezbijedili mogućnost prolaza vatrogasnih vozila. Apeluju na vlasnike i korisnike zapuštenog poljoprivrednog zemljišta koje se graniči sa šumama, da očiste rubni pojas u širini od pet metara, da nakon sprovođenja agrotehničkih mjera u trajnim zasadima uklone suve biljke i biljne ostatke, a pri spaljivanju otpada da osiguraju neophodnu opremu i sredstva za gašenje.

- U toku trajanja požarne sezone, za vrijeme ljetnjeg perioda, zabranjeno je korišćenje otvorenog plamena na otvorenom prostoru – dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika