Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Kukan-Krivokapić: Inicijativa u vezi afere „snimak“ dobila podršku, da se uključe i druge institucije sistema

Kukan-Krivokapić: Inicijativa u vezi afere „snimak“ dobila podršku, da se uključe i druge institucije sistema

3004rankoK1
P
redsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan i predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić su po okončanju završne sesije sastanka parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, u obraćanju medijima istakli, da je bojkot za EU neprihvatljiv i da sve institucije treba da rade svoj posao, a da će Parlament odraditi svoj dio posla, u političkoj ocjeni onoga što se dešavalo u vezi sa aferom „snimak“.

Kukan-Krivokapić: Inicijativa u vezi afere „snimak“ dobila podršku, da se uključe i druge institucije sistema
Portal AnalitikaIzvor

Šef delegacije iz Evropske unije Eduard Kukan je u svom obraćanju medijima nedvosmisleno rekao da je za EU bojkot neprihvatljiv.

- Na svim svojim sastancima sa svim predstavnicima Crne Gore koje sam pomenuo uključujući i tri predstavnika delegacije sa kojima sam se sastao ali koji nijesu bili prisutni na sastanku POSP-a ja sam veoma jasno prenio poruku iz Brisela a to je sljedeće - bojkot nije rješenje! To nije način rješavanja političkih aktivnosti i političkih problema. Politički dijalog između političkih partija i među političim liderima jeste rješenje i treba da se održava jer tokom političkog dijaloga treba doći do kompromisa. Bojkotovanje parlamenta nije prihvatljivo. Znači, ne mogu biti direktniji i otvoreniji nego što jesam, kad kažem da bojkot parlamenta nije prihvatljiv - istakao je Kukan.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je rekao da je inicijativa za otvaranje parlamentarne istrage u vezi sa aferom „snimak“ dobila jednodušnu podršku, ali da parlament neće moći sam da odradi cio posao, već će morati da se uključe i druge institucije.

3004krivR

- Uz zadovoljstvo da smo i šesti sastanak završili, takoreći, punim konsenzusom. Posebno u atmosferi koja je bila prethodnih neđelja u Crnoj Gori, pokazalo se da ovaj Parlament ima moć da stvari brzo dovede u normalan parlamentarni život i da ovo jeste kuće gdje se rješavaju sporovi, i oni najteži i oni najemotivniji, i da parlamentarni život ima tu sposobnost više, da donese poslije svakog izazova novi i još jači iskorak ka Evropskoj Uniji za Crnu Goru.

Teme su bile, od onih koje su veoma „vruće“, do onih koje će trajno biti „vruće“, a to su ekonomske teme. Pokazali smo sposobnost da ih otvorimo, prodiskutujemo i dođemo do jedinstvenih zaključaka. Ušli smo u procedure koje jedino mogu dati garant za rezultat. Znači, čim sam otklonio formalne prepreke, uvrstio to u dnevni red i prije svega što se desilo sa zajedničkim parlamentarnim odborom, sad već imamo konsenzus oko otvaranja te parlamentarne istrage sa nadom da će ona pomjeriti još naprijed sposobnost parlamenta da se bavi svim pitanjima u parlamentarnoj istrazi. Ali, ponavljam, Parlament to neće moći sam razriješiti bez pomoći drugih nadležnih organa. Vraćamo se na osnovnu poruku sa ovog sastanka - sve institucije treba da rade svoj posao, a Parlament će odraditi svoj dio u političkoj ocjeni onoga što se dešavalo u tom slučaju - zaključio je Krivokapić.

Portal Analitika