Abiznis

SKUPŠTINA: Tri opcije za KAP

kappp
S
kupština Crne Gore raspravljaće danas popodne o Kombinatu aluminijuma kao i o pokretanju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora u vezi sa aferom Snimak.

 SKUPŠTINA: Tri opcije za KAP
Portal AnalitikaIzvor

U predlogu dnevnog reda pod tačkom osam navodi se da će Skupština raspravljati o Informaciji o načinu realizacije Skupštinskih zaključaka od 29. februara 2012. godine sa predlogom zaključaka.

Za KAP poslanici mogu da se opredijele za jednu od tri moguće opcije - prva je da Vlada preuzme ruske akcije za 40 miliona eura (ili 51 milion eura sa kamatama, ako se odluči na odloženo plaćanje), a druga da se kroz programirani stečaj, kako predlaže SDP, reprizira slučaj Željezare.

Treća varijantu, koja kako se procjenjuje ima najviše da prođe budući da je dobila podršku na Odboru za ekonomiju, je predlog SNP-a koji predviđa nastavak proizvodnje u KAP-u i subvencije struje siromašnim u iznosu od osam miliona eura. U predlog SNP-a se zahtijeva i revizija poslovanja KAP-a od privatizacije, ali se ne kaže na koji način treba raskinuti ugovor sa Rusima.

U DPS-u vjeruju da smanjenjem broja radnika na 500, potpisivanjem dugoročnog ugovora sa EPCG, mogu od KAP-a stvoriti rentabilno preduzeće. U SDP-u su otišli korak dalje, pa je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao da KAP treba ugasiti, a radnicima isplatiti otpremnine.

Izvjesno je za koju god opciju da se poslanici odluče, biće to izbor između tri loša rješenja, jer će usvakom slučaju troškove loše privatizacije i katastrofalnog ruskog upravljanja - platiti građani Crne Gore. Ruski CEAC je većinski paket fabrike preuzeo krajem 2005. godine za 48,5 miliona eura. KAP je tada proizvodio 120.000 tona aluminijuma, snabdijevao se rudom iz Rudnika boksita, a fabrika Glinice je proizvodila nekih 240.000 tona glinice.

Osam godina kasnije, Rusi bi da državi vrate fabriku daleko gorih perfomansi: KAP trenutno proizvodi 50.000 tona metala, fabrika Glinice ne radi, ruda boksita – osnovna sirovina za preradu metala - uvozi se iz egzotičnih zemalja. Još i gore: izvoz aluminijuma se ne obavlja preko Luke Bar već preko Luke Ploče. Dražavne garancije za KAP iznose 102 miliona eura, a KAP duguje oko 300 miliona eura.

Skupština počinje u 15 časova, a sjednici neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta.

Portal Analitika