Društvo

CIMBALJEVIĆ: Unapređenje kvaliteta života LGBT osoba nam je prioritet

cimbovijest
Juče podržani Nacrt strategije unapređenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori od 2013. do 2018. godine, značajniji je od Povorke ponosa u Crnoj Gori, tako da za ovu godinu i ne planiramo njenu organizaciju. Riječ je o dokumentu koji nije lista želja, već strategija unapređenja svih bitnih aspekata života LGBT osoba u Crnoj Gori, zbog čega sam veoma zadovoljan ”, kazao je za Portal Analitika Zdravko Cimbaljević, izvršni director LGBT Forum Progresa.

CIMBALJEVIĆ: Unapređenje kvaliteta života LGBT osoba nam je prioritet
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da je pomenuta strategija jedan veoma važan dokument, “sintetizovan i koncizan”, koji na samo 20-tak strana predviđa značajne promjene u nekim ključnim segmentima života, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

“Veoma smo zadovoljni učinjenim. Riječ je o dokumentu u čiju je izradu bilo uključeno više ministarstava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo zdravstva…Radili smo cijelih 18 mjeseci u dvije radne grupe. U novembru prošle godine bio je gotov draft, nakon čega je formirana podgrupa koja je napravila dokument, koji figurira kao Vladin, ali je u njegovoj izradi veoma aktivno učestvovao i nevladin sektor”, objašnjava Cimbaljević.

Predsjednik LGBT Progresa kaže da se u izradi strategije “išlo na pozitivan i afirmativan pristup”.

Objašnjavajući o čemu se konkretno radi, Cimbaljević kaže da su se, primjera radi, kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti, fokusirali na tretman i prava transrodnih osoba, a kad je riječ o obrazovanju – na osnovnoškolske udžbenike i tretman LGBT populacije u njima.

“Njihov status nam je veoma bitan, jer je riječ o specifičnoj kategoriji, kojoj je neophodan specifičan zdravsteni tretman. Iako postoji latentna diskriminacija prema svim pripadnicima LGBT populacije, smatrali smo dan su transrodne osobe ipak najugroženije. Sa druge strane, postojala je radna grupa koja je analizirala udžbenike za osnovnu školu. Došlo se do zaključka da u njima nema diskriminacije LGBT populacije, ali očigledno zato što se nigdje i ne pominje. Tako smo došli do zaključka koji je unesen u strategiju, da neke stvari treba implementirati u udžbenike – odnosno da ih negdje treba i pomenuti, kako bi djeca shvatila da je i to dio života”, kazao je Cimbaljević.

 

 

Portal Analitika