Abiznis

Telekom: Prihodi u prvom kvartalu 25,1 miliona eura

telekom
P
rihodi Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu 2013. iznosili su 25.1 miliona eura, što pokazuje pad prihoda od 5.7 odsto ili 1.5 miliona eura, u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz te kompanije.

Telekom: Prihodi u prvom kvartalu 25,1 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Najveći pad prihoda, u poređenju sa prvim kvartalom prethodne godine, uzrokovan je padom prihoda od interkonekcije, fiksnih i mobilnih govornih usluga,  prihoda od turista, kao i vanrednim uticajima u prvom kvartalu 2012. Negativni efekti takse od 1 euro naročito su bili vidljivi u prepaid segmentu, u kojem je zabilježen pad prihoda od 12 odsto. Pad prihoda od ovih servisa je djelimično kompenzovan povećanim IPTV prihodima, kao i prihodima od mobilnog interneta. Prihodi od ADSL-a i prenosa podataka ostali su na istom nivou – navodi se u saopštenju

Operativni troškovi su, kako se navodi, ostali nepromijenjeni u odnosu na isti prošlogodišnji period, uglavnom zbog vanrednih uticaja u prvom kvartalu 2012, kao i „zbog rashoda vezano za subvencionisanu prodaju  mobilnih telefona”.

- Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji iznosila je 9.3 miliona eura, što predstavlja pad od 1.6 miliona eura ili 14.7 posto, u odnosu na prethodnu godinu. Kada se isključe pozitivni vanredni uticaji iz prvog kvartala 2012. EBITDA je smanjena za 0.7 miliona eura, odnosno za 7 posto. U odnosu na prvi kvartal 2012, operativni profit (EBIT) i neto dobit opali su za 0.8 miliona - na iznos od 4.2 miliona eura, odnosno za 0.9 miliona - na iznos od 4.2 miliona eura – navodi se u saopštenju.

Raste broj korisnika ADSL-a i Extra TV-a: Sve više korisnika se odlučuje za ADSL i Extra TV, zbog velikog broja mogućnosti i tehničke superiornosti tih servisa. U prva tri mjeseca je ADSL servis počelo da koristi 4.7 hiljada novih korisnika, što predstavlja rast od 7.1 odsto. Ukupan broj ADSL korisnika je 70.9 hiljada.

- U istom periodu je broj Extra TV korisnika porastao za 11.5 posto - 6.0 hiljada novih korisnika se odlučilo za Extra TV servis, koji je sve popularniji zbog mnoštva interaktivnih funkcija i visokokvalitetnih sadržaja. To se odrazilo i na tržišna kretanja – Extra TV je  zadržao lidersku poziciju na tržištu tv operatera sa 41.7 odsto tržišnog učešća i ukupnim brojem od  57.8 hiljada korisnika – navodi se u saopštenju.

Na kraju prvog kvartala ove godine mobilne servise Telekoma je koristilo 341 hiljada korisnika, što je za 2.6 odsto manje u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

- Ovakvo kretanje je najvećim dijelom uzrokovano padom broja prepaid korisnika, za 17.7 hiljada, odnosno 8.1odsto. Sa druge strane, Telekomove konstantne aktivnosti na unapređenju kvaliteta mreže i podizanju inovativnosti, prepoznate su od strane postpaid korisnika. Broj postpaid korisnika je povećan za 8.8 hiljada, odnosno za 6.7odsto, u poređenju sa prvim kvartalom 2012. To je omogućilo  Telekomu da zadrži i ojača vodeću poziciju u postpaid segmentu, sa 44 posto tržišnog učešća. Ukupno tržišno učešće je povećano za 0.7 procentnih poena, na 35.3 posto  - navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Telekoma, Rudiger Šulc je izjavio da je u prva tri mjeseca 2013. „kompanija poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, što je nastavilo pritisak na naše prihode i profitabilnost”.

"Međutim, naši glavni faktori rasta ostali su nepromijenjeni i zadovoljni smo što možemo da istaknemo konstantan rast širokopojasnih servisa. Očigledno je da korisnici prepoznaju visok kvalitet i superiornost tih servisa, što je i rezultiralo povećanjem broja ADSL i IPTV korisnika  za 7.1%, odnosno  za 11,5%. Zadržali smo i ojačali vodeću poziciju u postaid segmentu mobilne telefonije kao i na tržištu tv operatera, nudeći  kvalitetne proizvode i usluge po pristupačnim cijenama. Tokom ostatka 2013. fokusiraćemo se na operativnu efikasnost, koja oslobađa resurse za investiranje u inovacije" izjavio je Šulc, navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika