Društvo

MICEV: Do vikenda pod uticajem afričkog talasa i rekordnih temperatura

3004suncee
I
narednih dana područje Crne Gore biće pod uticajem toplog talasa koji nam dolazi sa sjevera Afrike, koji direktno pogađa jugoistočni dio Evrope i područje Balkanskog poluostrva. Ovaj talas uslovljava neuobičajeno visoke temperature vazduha za ovo doba godine - kazao je u izjavi za Portal Analitika, meteorolog Branko Micev.

MICEV: Do vikenda pod uticajem afričkog talasa i rekordnih temperatura
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je 29. aprila izmjerena rekordna temperatura za taj dan, od 31,8 stepeni.

- Na području Crne Gore temperature vezduha dostižu rekordne vrijednosti za ove dane, za više od pola vijeka. Tako je 29. aprila na području Podgorice izmjereno 31,8 stepeni, što je rekordna temperatura vazduha za 29. april i ne samo to - to je rekordna temperatura vazduha za april mjesec za više od pola vijeka.

Micev je naveo da se do petka očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme za ovo doba godine.

- I narednih dana - 1. 2. 3. maja, znači do petka, očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme za ovo doba godine, sa temperaturom vazduha, koja će u najtoplijim krajevima dostizati i prelaziti 30 stepeni. U poslijepodnevnim satima, tokom ovog prognostičkog perioda, očekuje se povećanje oblačnosti i u planinskim predjelima, na sjeveru Crne Gore biće ponegdje moguća kratkotrajna kiša, a moguć je i pljusak sa grmljavinom. Temperatura će biti za oko 10 stepeni iznad klimatske normale. Takve vremenske prilike će se zadržati do petka - kazao je Micev i dodao:

- Od petka i za dane vikenda, očekuje se postepeni pad temperature vazduha. Ne očekuje se zahlađenje, već blagi pad temperature, za par stepeni. Za dane vikenda se očekuje pretežno sunčano, ali uz promjenljivu oblačnost u kontinentalnim oblastima i u planinskim predjelima koja će usloviti ponegdje kratkotrajnu kišu i grmljavinu - zaključio je Micev.

 

Portal Analitika