Društvo

GA: Poništiti konkurs o raspodjeli novca iz Fonda za manjine

gradjanska-alijansa3004
G
rađanska alijansa (GA) zatražila je od Vlade da poniši odluku o raspisivanju konkursa za raspodjelu novca iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, jer je, kako su naveli, predstavnicima nacionalnih savjeta u Upravnom odboru Fonda istekao mandat.

GA: Poništiti konkurs o raspodjeli novca iz Fonda za manjine
Portal AnalitikaIzvor

Iz GA su poziv da se poništi, kako su ocijenili, nelegitimna odluka o objavljivanju konkursa za raspodjelu sredstava Fonda, uputili ministrima pravde i finansija Dušku Markoviću i Radoju Žugiću, kao i ministaru za ljudska i manjinska prava Suadu Numanoviću.
Iz te nevladine organizacije (NVO) podsjetili su da je Komisija za sprječavanje sukoba interesa u julu prošle godine konstatovala da je predstavnicima nacionalnih savjeta u Upravnom odboru (UO)Fonda istekao mandat.
“S obzirom da su izbori u savjetima u toku pozivamo vas da ovu odluku poništite i odložite za vrijeme kada se izbori u savjetima završe, odnosno za vrijeme kada će se dobiti legitimitet koji sada nedostaje”, kaže se u saopštenju GA.
Oni su naveli da je Zakonom o manjinskim pravima i slobodama definisano da nadzor nad sprovođenjem tog zakona i propisa donesenih na osnovu njega, vrši Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kao i da od tog resora očekuju brzu reakciju.
“Članovima UO iz redova manjinskih savjeta, njih šest, 7. avgusta prošle godine istekao je mandat, tako da su sve odluke koje je UO Fonda donio nakon tog perioda nelegitimne. Posebno zabrinjava jer su predstavnici savjeta bili predsjednici komisija koji su na kraju sami radili bez ostalih članova UO”, kaže se u saopštenju.
Iz GA su podsjetili da je Skupština donijela odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda za manjine 2011. godine, i da je njom utvrđeno da se odluka o osnivanju Fonda promijenila u odluku o osnivanju Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.
“Komisija je donijela zaključak da je u skladu sa navedenom izmjenom, članovima UO Fonda za manjine po automatizmu prestala javna funkcija u tom tijelu, shodno pozitivnom zakonodavstvu.
Skupština do sada nije imenovala nove članove ispred Nacionalnih savjeta, pa su postojeći nezakoniti predstavnici”, ukazali su iz te NVO.
Navodi se da treba uzeti u obzir i da član UO koji je predstavnik Ministarstva za manjinska i ljudska prava ne dolazi na sjednice UO, “ pa su ova i sve druge odluke UO nelegitimne”.

Portal Analitika