Abiznis

Rob STIL: Društvena odgovornost treba da bude tržišna prednost crnogorskih firmi

3004stil1
C
rna Gora je član Svjetske trgovinske organizacije, postaćete član EU. To što je čak 98 odsto malih i srednjih preduzeća, ne znači da ste drugačiji od zemalja članica ovih zajednica. Ali, društvena odgovornost je nešto što može da predstavlja tržišnu prednost crnogorskih kompanija i organizacija, kaže za Portal Analitka generalni sekretar Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), Rob Stil.

Rob STIL: Društvena odgovornost treba da bude tržišna prednost crnogorskih firmi
Portal AnalitikaIzvor

Prvi čovjek ISO-a u Crnoj Gori boravi kako bi zvaničnike i privrednike upoznao sa standardom MEST ISO 26000 – Smjernice za društvenu odgovornost, koji je u tijesnoj vezi sa održivim ekonomskim razvojem. Tim povodom Stil će danas govoriti na konferenciji „Lansiranje Smjernica za društvenu odgovornost ISO 26 000“ koju organizuje mješoviti Tehnički komitet za društvenu odgovornost. Pomenuti standard usvojio je u decembru 2012. i Institut za standardizaciju Crne Gore.

Za razliku od drugih, standard ISO 26000 nije sertifikovan, već je samo skup preporuka za društvno odgovorno poslovanje.

- Radna grupa koja je osmislila ovaj standard smatrala je da bi sertifikacija ovog standarda bila dobra prilika za nečiju zaradu: da bi ljudi samo prodavali standard, a ne bi ga zaista razmatrali i sprovodili. ISO 26000 je više poput nekog kišobrana, koji pokriva sedam ključnih principa, uključujući ljudska prava, pitanja vezana za zakon o radu i životno okruženje, dajući veoma pragmatična rješenja – precizira Stil razlog zbog koga je ISO odlučio da ne izdaje ovakve sertifikate.

On pojašnjava da je riječ o dokumentu na 90 strana kojim se pojašnjava na koji način preduzeće postaje i kako može da izmjeri svoju društvenu odgovornost.

- Mnoge organizacije koje su prema ovim preporukama usvojile društvenu odgovornost kao princip, vrlo brzo su vidjele, prije svega, ekonomske benefite u širokom krugu svog djelovanja – kaže Stil i dodaje:

- ​Smatram da organizacije danas moraju biti društveno odgovorne. Moraju biti svjesne okruženja u kome djeluju, ekonomski efikasne i da dobro rade. I moraju prepoznati činjenicu da djeluju u određenom društvu, u koje se sve više uključuju globalnim potrošačkim lancem.

Kako osvojiti nova tržišta: Na malom tržištu Crne Gore dominiraju mikro, mala i srednja preduzeća, pa Stil savjetuje na koji način takve firme treba da usvoje društvenu odgovornost kao princip djelovanja.

- Činjenica je da nivo odgovornosti morate prilagoditi veličini svog biznisa. Možda treba da istaknete određenu oblast djelovanja ili određeni tip klijenata kao osnovu na koju ćete fokusirati svoje društveno odgovorno djelovanje. Društvena odgovornost  je dobar način da se tržišno pozicionirate i da ljudima jasno stavite do znanja da vam je stalo do njih. Ako se osvrnete na ono što će se dešavati – da mikro preduzeća postaju mala, a mala preduzeća postaju srednja – jedan od načina na koji će te firme širiti svoje poslovanje jeste da izvoze svoju robu i usluge u Evropu, a komparativna prednost njihove ponude biće upravo društvena odgovornost.

3004stil2

No, problem crnogorskog tržišta nisu samo veličina tržišta i preduzeća na njemu, već i težak tranzicioni period tokom 1990-ih godina. Zbog toga se postavlja pitanje kako društvena odgovornost i održivi razvoj ovdje mogu biti usvojeni kao principi poslovanja.

- Crna Gora, kao sve male zemlje, sada ima mogućnosti da sama kreira svoju budućnost, da se postavi drugačije i da napreduju brže od drugih. Crna Gora treba da shvati da je konkurencija ogromna, i da rast njene ekonomije neće biti s beznačajnim troškvima. Jer, to nije samo razvoj unutrašnje ekonomije, već mora biti i razvoj prema spolja – ka većoj prisutnosti i učešću na svjetskom tržištu. Morate shvatiti koliko prednosti donosi angažovanje u jednom dijelu tržišta, u određenoj tržišnoj niši. Treba ići korak po korak, a ako nemate ispravnu osnovu, onda se razvijate kao i svi drugi, bez specifičnosti po kojoj će vas razlikovati.

Preporuke zemalja u razvoju: Čelnik ISO-a kaže da su prilikom kreiranja ovog standarda usvojene preporuke Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kao značajnog regulatora koji „želi što manje barijera prilikom definisanja odnosa na tržištu“, ali i da standardi budu prihvatljivi u što više zemalja. I Međunarodna organizacija rada (ILO) učestovala je u nastajanju ovih smjernica.

- Standardi se često poistovjećuju sa ograničenjima, ali svrha standarda ISO 26000 je eliminiše barijere prilikom trgovine. Ovaj standard je nastao iz prakse i sugestija zemalja u razvoju, i zato mislim da je rezultat odličan. Onima koji žele da doprinesu stabilnijem tržištu rada, kao i vlastitom uspjehu na bilo kom drugom tržištu, biće jasno da to mogu da postignu upravo implementiranjem ovog standarda. Biće to njihova značajna komparativna prednost.

Takođe, Stil najavljuje naredne korake ISO-a kada je riječ o prvim Smjernicama za društvenu odgovornost

- Sljedeće godine, kada se zaokruže tri godine implementiranja standarda ISO 26000, objavićemo dosadašnja iskustva. Uz to, na radionici koja je u januaru održana u Ženevi, predloženo je da se 2014. godine raspravlja i eventulnom kreiranju standarda koji će se odnositi samo na mala i srednja preduzeća. Radna grupa će o tome tek razgovarati i odlučivati, ali ako stav predstavnika privrede bude da su postojeće smjernice previše komplikovane za mikro, mala i srednja preduzeća, ne vidim razlog zbog koje ne bi bio ustanovlje i poseban standard – zaključuje Stil.

K.J.

Portal Analitika