Politika

KUKAN: Bojkot parlamenta ne vodi nikuda, stvari kao afera Snimak ne smiju se više dešavati

kukanok2904
P
redsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Eduard Kukan rekao je da se parlamet ne može zamjeniti protestima na ulici i da je „bojkot parlameta put koji ne vodi nikuda”. Kukan je, na današnjem šestom sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, poručio da se stvari kao afera Snimak ne smiju više dešavati.

KUKAN: Bojkot parlamenta ne vodi nikuda, stvari kao afera Snimak ne smiju se više dešavati
Portal AnalitikaIzvor

- Nijesmo bili nimalo impresionirani aferom Snimak jer ova priča pokazuje šta treba popraviti. Ovakve stvari kao što su slučaj „snimak” se ne smiju više dešavati. Takve situacije pokazuju stepen demokratije u Crnoj Gori – rekao je Kukan.

On je poručio da „bojkot parlamenta put koji ne vodi nikuda”.

- Parlametn se ne može zamjenititi protestima na ulici. Meni je žao što sa nama nijesu predstavnici DF-a koji su takođe članovi ovog odbora. Vaša zemlja bi trebala da se promjeni i da pređete u grupu zemlja koje nemaju problema sa demokratskim ishodom izbora. Pogledajte Srbiju i Hrvatsku tu su se promjenile vlade i rezulteti su prihvaćeni bez ikakvog pogovora – poručio je Kukan.

Predsjednik POSP-a istakao je da Crna Gora dobro napreduje ali da „osnovne vrijednosti treba unaprijediti”.

- Pred vašom zemljom su reforme. Morate da osnažite prevosuđe, ekonomiju. Crna Gora se zajedno sa drugim balkanskim zemljama spominje kao da ima ozbiljan problem sa korupcijom. To nije ništa novo i mi ćemo vam pomoći da se sa tim borite – kazao je Kukan.

Šef odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange kazao je da EK analizira aferu Snimak kao i sprovođenje predsjedničkih izobra.langeok2904

On je istakao da što se tiče afere Snimak ima optimizma i da se nada da će Skupština na tome raditi.

- Što se tiče afere "snimak" moram da konstatujem da sam ovdje bio prije šest sedmica. Tada sam rekao da u političkom kontekstu nije mnogo toga urađeno u vezi sa tim. Ali sada imam optimizma i mislim da će parlament na ovome raditi. Ne znam za dio koji se tiče pravosudnog postupka jer je o tome rano govoriti – rekao je Lange.

Što se tiče predsjedničkih izbora, kako je naveo, predstavnici OEBS - a i ODIR – a  su rekli da će preporuke biti izdate krjem maja i početkom juna

- Kada dobijete preporuke treba da postupite po njima a možda i ne trebate čekatte preporuke možda možete realno sagledati što je to što se može uraditi već sad – kazao je Lange.

Moguće da vas Srbija pretekne u poglavljima 23 i 24: Poslanik EP Jelko Kacin rekao je da treba ohrabriti institucije da rade posao za koji su plaćeni. Kako je dodao, “ako su plaćeni previše, treba postaviti pitanje odakle i zatšo.jelkook2904

-Nemojte se iznenaditi ako vas Srbija pretekne što se tiče poglavlja 23 i 24. U Srbiji imaju koordinatora koji prisiljava institucije da koordiniraju aktivnost i rezultati su evidentni. Moglo bi se desiti da Srbija prva otvori poglavlja 23 i 24. Politička elita treba da se u potpunosti posveti borbi protiv korucije i kriminala jer bez toga nema stranih investicija - naglasaio je on.

Kacin je istakao da nema nijedne vlade na svijetu koja bi bila uspješna bez jake opozicije i da "između crnogorske vlasti i opozicije treba da se pojavi ta sinergija usklađivanja poruka”.

Komentarišuć Kacinovo izlaganje poslank Pozitivne Dritan Abazović je rekao da je razlika između Crne Gore i Srbije "što je u Srbiji  više puta mjenjana vlast".

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je, u svom uvodnom govoru, da privremeno zatvorena dva poglavlja moraju biti povod za optimizam.

On je kazao da Crna Gora spremna da što prije usvoji izmjene Ustava u dijelu pravosuđa.

- Ključni dio posla je obavljen, sadržina promjena je dogovorena, ali nije većina za izbor čelnih ljudi pravosudnih funkcija - rekao je Krivokapić.
On je naveo da se zalaže sa za punu atunomiju sudske vlasti, ali i za punu odgovornost tih institucija.
Krivokapić je rekao da će Ustavni odbor najvjerovatnije nastaviti rad na promjenama 7. maja, “sa punom željom da taj posao završimo tokom prolećnjeg zasjedanja”.

- Obavili smo ključni dio posla sadržina ustavnih promjena. Postoji mali prostor nerazumijevanja za koji nam je dogovorljiv – poručio je Krivokapić.ranko2904


Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić kazao je da su aktivnosti Vlade, Skupštine fokusirane upravo na blagovremeno ispunjavanje obaveza iz evropske agende.
On je naveo da Vlada priprema Akcione planove za pripremu otvaranja najosjetljivijih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.
- Plan je da se ta dva poglavlja otvore u drugoj polovini godine, što će omogućiti otvaranje niza drugih - kazao je Lukšić i dodao da su „Akcioni planovi za 23 I 24 poglavlje fokusirani na ustavne reforme, borbu protiv korupcije I organizovanog kriminala, odnosno, kako je pojasnio, na jačanje vladavine prava, “što je jedna od ključnih pretpostavki za dugoročni ekonomski rast”.

Nevidljiva borba protiv korupcije i organizovaniog kriminala: Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je na današnjoj sjednici da prisustvo opozicije ne znači da je u Crnoj Gori sve u redu.

- Borba protiv korupcije i organizovanog kriminila je neosmišljena i nevidljiva. Ovaj period je obilježila politička korupcija i diskriminacija. Prva je vidljiva kroz situaciju u Nikšiću a druga kroz aferu „snimak”. Najslabija karika u Crnoj Gori su tužilaštvo i sudstvo – rekao je Abazović i poručio da „nekoordinacija među insitutcijama pokazuje da ne postoji politička volja da se suzbiju korupcija i organizovnai  kriminal”.

salaok

 

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da na predsjedničkim izborima nijesu primijenjene preporuke ODIHR-a na koje se Crna Gora obavezala.

-I bojkot je način političkog djelovanja - kazao je on. Milić je istakao da ako imamo arhivu organizovanog kriminala a nememo presude onda nešto nedostaje.

- Pitanje svih pitanja je politička volja i da li u Crnoj Gori ima neko ko je iznad zakona - kazao je Milić.

Mevludin Nuhodžić (DPS) ocijenio je da je u Crnoj Gori ostvaren napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupiji i jačanju uloge Skupštine u tom procesu.

-Vjerujem da će ustavne promjene osnažiti efikasnost sudova kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije – rekao je Nuhodžić.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da su potrebni rezultatai, kojih nema.

On je dodao da nije saglasan sa ocjenom poslanika Mevludina Nuhodžića da postoji medijska satanizacija institucija, nezavisni mediji imaju ulogu da “poguraju” rad institucija.

- Jako mali broj rezultata, pravosnažnih presuda, imamo presuda koje su pale, nijesu činjenice koje su dobre za evropsku statistiku cg, mislim da to ne treba kriti, već ići u susret problemu. Imamo ogroman problem kao društvo sa rezultatima kojih nema – rekao je Pajović.pajovic2904

On je naveo da je kreiran takav ambijent da imamo manjak administrativnih kapaciteta.

- Nemoguće da živimo u zemlji u kojoj niejdan visoki funkcioner nije optužen za korupciju, ne treba biti poseban ekspert i zaključili da samo na bazi medijskog pisanja možete pokrenuti istrage – poručio je Pajović.

Problem medija neprofesionalnost: Na dnevnom redu današnje sjednice POSP-a bilo je i pitanje medija.

Eduard Kukan je, govoreći o medijskoj sceni u Crnoj Gori, pozdravio dekriminalizaciju klevete što je, kako je istakao, unaprijedilo ambijent u kojem rade mediji.

- Potrebno je povećati nivo zaštite medijskih sloboda mediji treba da djeluju u javnom interesu i treba imati u vidu da je neophodno jačati princip samoregulacije i profesionalne standardre - poručio je Kukan.

Prema riječima Jelka Kacina glavni problem medija na Blakanu je neprofesionalnost.

- Ako imate trovanje političkog prostora, čovjek je zatrovan i nije u kondiciji da sagleda što mu se dešava. Pitanje medijske profesionalnosti je jedan od glavnih izazova na putu Crne Gore ka EU – rekao je Kacin. On je rekao da ako neko napiše neistinu mora da odgovara za to.

- Ja sam nekoliko puta pokrenuo takav postupak u mojoj zemlji i više se to nije ponovilo. Nemamo problem da je neko lijevi ili desni ali neka bude profesionalan – rekao je Kacin. On je istakao da toliki broj medija u Crnoj Gori ne može preživjeti zbog ograničenog tržišta i „da žive na infuziji”.

Poslanik Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, govoreći o slobodi medija, kazala je da su novnari koji se bave istraživačkim novinarstvom i istražuju slučajeve korupcije izloženi pritiscima.

- Sestra premijera tuži dva novinara nezavisnog medija zbog njihovog istraživanja korupcije u slučaju Telekom. Ona ima pravo da ih tuži ali to je problematično jer ne treba prijetiti istraživačkom novinarstvu – rekla je Lunaček.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić je ukazao na kršenje izborne tišine od strane dnevne novine „Dan” dok je njegov kolega Milutin Simović istakao da postoje mediji koji su otvoreno u službi opozicije.

Portal Analitika