Politika

BS-organizatorima protesta: Sve rješavati u parlamentu

bs
B
ošnjačka stranka odgovorila je organizatorima protesta održanim 20.aprila da sve probeleme treba rješavati kroz parlamentarnu proceduru. Demokratski front je juče zatražio od BS da se izjasne povodom njihovog zahtjeva za lex specijalisem kojem bi bili poništeni predsjednički izbori.

BS-organizatorima protesta: Sve rješavati u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

- Bošnjačka stranka, kao autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda, odlučna u poštovanju principa demokratije, uvažavanja političkih različitosti, opredijeljena za afirmaciju dijaloga oko otvorenih pitanja i jačanje institucija, u potpunosti posvećena evropskoj budućnosti Crne Gore, uvažava institut gradjanskog protesta kao legitimnu i ustavnu formu političkog okupljanja, U tom smislu, sa punom pažnjom i uvažavanjem, rukovodstvo BS razmotrilo je zahtjeve političkih i drugih subjekata - organizatora aprilskog protesta i o njima se izjašnjava na sljedeći način: Smatramo da se puna demokratizacija političkog ambijenta u Crnoj Gori , postiže i kroz stvaranje uslova za demokratičan i transparentan izborni proces. U tom cilju, postignuti su dobri rezultati kroz postizanje punog konsenzusa svih političkih subjekata prilikom donošenja izbornog zakona, septembra 2011. godine, u čemu je BS aktivno učestvovala. Medjutim, spremni smo dati puni doprinos daljem unaprijedjenju izbornog zakonodavstva kroz nadgradnju postojeće regulative, u cilju otklanjanja svih prepreka koje bi, u budućnosti, mogle dovesti u pitanje demokratičnost i transparentnost izbornog procesa, kaže se u saopštenju.

BS smatraju da u parlementu treba nastaviti rad na ustavnim promjenama, čijom će se primjenom reformisati i osnažiti institucije pravosudja, te dodatno unaprijediti njihova nezavisnost, profesionalizam i odgovornost.

-U tom cilju, otvoreni smo za dijalog i posvećeni postizanju punog konsenzusa oko unaprijedjenja ustavne norme, vodeći računa o objektivnim potrebama, uporednim iskustvima i preporukama Venecijnaske komisije. Iskazujemo punu spremnost za otvaranje svih važnih pitanja u parlamentarnoj proceduri, te u tom smislu smatramo da je veoma važno da se i o aferi “Snimak”, kroz parlmantarnu istragu, istraže i utvrde sve činjenice i prepoznaju I procesuiraju eventualne zloupotrebe. Iskazujemo punu otvorenost za dalje razgovore medju političkim subjektima, uz puno uvažavanje političkih razlika i posvećenost snaženju institucije parlamenta, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika