Region

Kosovo: Osam godina zatvora vlasniku "Medikusa"

SUD
V
lasnik klinike "Medikus" Ljutfi Derviši i njegov sin Arban osuđeni su na ukupno 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog nelegalnih transplantacija organa na KiM.

Kosovo: Osam godina zatvora vlasniku "Medikusa"
Portal AnalitikaIzvor

Cokolj Hajdini je osuđen na tri godine zatvora, Abdula Dulja i Islam Bitići su kažnjeni na po jednu godinu uslovno, dok su oslobođeni Driton Jilta i Ilir Redžaj.

Prema optužnici na klinici "Medikus" koja se nalazi nedaleko od Prištine izvršeno je oko 30 nelegalnih transplatacija bubrega. Presudu u Opštinskom sudu u Prištini donio je sudija Džonatan Ratel.

Ljutfi Derviši kažnjen je sa osam godina zatvora, njegov sin Arban Derviši sa sedam godina i tri mjeseca zatvora, a imaju obavezu da plate i 10.000 eura, odnosno 2.500 eura.Novcem koji će njih dvojica platiti biće obeštećene žrtve, javlja "Koha".

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je lažno obećavano da će dobiti do 15.000 eura po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplatacije.

Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 eura za tranplataciju bubrega na klinici Medikus. Vlasnik kosovske klinike "Medikus" Ljutfi Derviši odbacio je na suđenju optužbe za nelegalno presađivanje bubrega. Početkom mjeseca, jedan od devetoro optuženih izjasnio se krivim za "nelegalnu medicinsku aktivnost". (B92)

 

 

 

Portal Analitika