Abiznis

Radnici Željeznice ne pristaju na smanjenje zarada

voz
Z
aposleni u javnim preduzećima crnogorskog željezničkog sistema neće pristati na smanjenje zarada od 20 odsto, zbog čega će sjutra početi da potpisuju peticiju protiv te mjere.

Radnici Željeznice ne pristaju na smanjenje zarada
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar Sindikalne organizacije mašinovođa Crne Gore, Goran Nikočević, kazao je da većina radnika nije saglasna sa smanjenjem plata i peticijom će pokušati to da dokažu.

"Smanjenje od 20 odsto veliko za današnje vrijeme“, rekao je Nikočević na konferenciji za novinare.

On je dodao da je preporuka Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo da se obračunska vrijednost koeficijenta, koja trenutno iznosi 123 za zaposlene u javnim preduzećima crnogorskog željezničkog sistema smanji na 102,4.

"U slučaju mašinovođa, time bi se plate smanjile za oko 130 EUR u neto iznosu, predsjedniku Sindikata za oko 150 EUR, a na manje plate od oko 300 EUR to bi bio veliki udar", kazao je Nikočević.

On je objasnio da je obračunski koeficijent tako visok jer su željeznički poslovi teški i od društvenog značaja, čime je opravdana njegova visina.

Resorno miministarstvo je, kako je kazao Nikočević, predložilo smanjenje zarada jer smatraju da su visoke zarade zaposlenih uzrok gubitaka željezničkih kompanija.

„Sa time se ne slažemo i smatramo da su neke druge stvari doprinijele gubicima a ne naše plate, jer da bi se obavljali naši poslovi na prugama kakve su u Crnoj Gori, koje su jedne od najtežih u Evropi, radnici moraju biti stimulisani na rad“, dodao je Nikočević.

On je podsjetio da su zaposleni zbog krize u državi prije godinu, potpisujući kolektivni ugovor, pristali na smanjenje od 15 odsto, kao i na mjere kriznog poreza, ali da je smanjenje od 20 odsto previše.

Zbog toga će, kako je kazao, pokušati da vrate na razmatranje ovu odluku i da se dogovore sa rukovodstvom da se zarade ne smanjuju čak 20 odsto.

Predsjednik Sindikalne organizacije otpravnika vozova Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG), Milorad Matović, rekao je da se odlukom o smanjenju zarada postupa suprotno volji zaposlenih.

On je dodao da je polovinom maja planirana izmjena kolektivnog ugovora kojim će se ozvaničiti smanjenje zarada.

Zbog toga je, kako je kazao, neophodna peticija kako bi se preispitalo da li je volja zaposlenih u skladu sa dogovorom menadžmenta i reprezentativnog sindikata. (Mina business)

 

 

Portal Analitika