Abiznis

ĐUKANOVIĆ: KAP da opstane, nijesmo smjeli dozvoliti destrukciju industrijskih sistema

2904milopremijerskisatok
P
obornik sam očuvanja proizvodnje u KAP-u, što smatram da je jako važno za ekonomsku stabilnost Crne Gore. Dozvolili smo autodestrukciju pojedinih preduzeća, nestali su industrijski sistemi i Crnoj Gori prijeti ozbiljna neravnoteža u robnoj razmjeni. Važno je da sačuvamo naše industrijske šanse i do zadnjeg daha se treba boriti da se pojedine industrije sačuvaju i uposle prerađivački kapaciteti, izjavio je premijer Milo Đukanović u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje Borisava Banovića iz SDP-a. Poslanik Banović je u okviru premijerskog sata postavio pitanje vezano za lanjsko poslovanje KAP-a, „pošto postoje sumnje da ima naduvanih i fiktivnih računa u poslovanju sa povezanim firmama“. Prema podacima menadžmenta KAP-a, fabrika je prošlu poslovnu zaključila sa gubitkom od 54,9 miliona eura.

ĐUKANOVIĆ: KAP da opstane, nijesmo smjeli dozvoliti destrukciju industrijskih sistema
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je naveo da je KAP lani proizveo 74.153 aluminijuma, za petinu manje nego u 2011.

- Realizovano je160 miliona dolara, za trećinu manje nego prethodne godine. U 2012. prosječan broj zaposlenih u KAP- u bio je 1198, a u 2011. 1307. Što se tiče  bilansa uspjeha, prihod je oslabio 24,6 odsto na 128,5 miliona eura, dok su rashodi iznosili 168 miliona. Gubitak KAP- a je lani iznosio 53 miliona eura- precizirao je Đukanović, napominjući da podaci o poslovanju  KAP-a u 2012. nijesu verifikovani i da o njima tek treba da se izjasne akcionari na redovnoj skupštini.

Podsjetio je da je Vlada prošle i tokom tekuće godine radila na realizaciji zaključaka parlamenta, ističući da je pokrenuta procedura za raskid ugovora i da je ruski CEAK pozvan da prenese akcije na Vladu u Centralnoj depozitarnoj agenciji,.

-Na predlog CEAK-a, prihvaćeno je da se u sklopu vlasničke transformacije pokrene proces prestrukturiranja duga.  Vlada je razmatrala nekoliko opcija- imajući u vidu da je međunarodna arbitraža dugotrajan i skup proces, definisan je model održivog KAP-a kroz smanjenje proizvodnje i broja zaposlenih, te konverziju duga u akcije. U najboljem slučaju možemo da servisiramo godišnju proizvodnju od 50 hiljada tona, uz angažovanje 500 - rekao je Đukanović.

Na dodatno pitanje Banovića, premijer Đukanović je pojasnio da je KAP u poslovni rezultat ukalkulisao dug po osnovu utrošene struje, „ali pitanje je po kojim cijenama“.

„Sva potrošena roba se mora platiti. Neophodno je stvoriti uslove da EPCG iz domaćih izvora snadbijeva fabriku, a ne da uvozi skupu struju i isporučuje je KAP- u po povlašćenim cijenama. Bez obzira na gubitak, u KAP-u su lani rasle plate na 896 eura u prosjeku, što je neprimjereno“, konstatovao je premijer.

Portal Analitika