Svijet

Kako je izgledao drevni Iraklion

2904-Heraklion
E
gipatski grad Iraklion bio je jedan od najvažnijih trgovačkih centara Mediterana, a u njemu je i mitska Kleopatra proglašena kraljicom. Grad je prije 1.200 godina potopljen i "stajao" je na dnu zaliva Abukir - na površinu je "izašao" danas uz pomoć 3D tehnologije, prenosi B92.net.

Kako je izgledao drevni Iraklion
Portal AnalitikaIzvor

Iraklion ili Heraklion otkriven je 2001. godine, a posle više od decenije iskopavanja, istraživači su uspjeli da naprave mapu koja opisuje život u ovoj antičkoj luci.

Vjekovima je Iraklion bio smatran legendom, poput Atlantide. Otkrio ga je podvodni arheolog dr. Frank Godio, dok je tragao za francuskim ratnim brodovima iz 18. vijeka. Ronioci su kasnije otkrili ostatke nevjerovatnog bogatstva. Pronašli su čak 64 broda, što je najveći broj antičkih brodova ikada pronađenih na jednom mjestu - 700 sidara, zlatne novčiće, bronzane i kamene statue...

- Nalazište je savršeno očuvano. Stvaramo bogatu sliku o tome kako je izgledala trgovina u tadašnjem Egiptu. Ima tu i dosta stvari koje dolaze iz Grčke i Fenikije, izjavio je Damian Robinson, direktor Centra za morsku arheologiju u Oksfordu.

Međunarodni istraživački tim pronašao je i ostatke legendarnog hrama Amun-Gereb, u kojem je Kleopatri prdata vlast nad čitavim Egiptom. Hram je bio centralna tačka grada, a od njega se širila mreža venecijanskih kanala.

Istraživači još uvijek pokušavaju da pronađu razloge zašto je grad potonuo, ali glavna teorija je da su se urušili sedimenti na kojima je grad izgrađen, što je, zajedno sa dizanjem nivoa mora, učinilo da čitava oblast potone.

- Mi smo tek na početku istraživanja. Mislim da će radovi da traju bar još 200 godina, rekao je britanskom Telegrafu doktor Godio.

Foto: b92.net


Portal Analitika