Društvo

MARTINOVIĆ: Kućni pritvor dobar zbog manjih troškova

2904-martinovic
V
lada je nedavno usvojila izmjene krivičnog zakona koje podrazumijevaju i mogućnost izvršenja kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, advokat Nikola Martinović kazao je za radio Antena M  da izdržavanje kazne kućnog pritvora ne treba vezivati za krivično djelo, već za manje krivične sankcije.

MARTINOVIĆ: Kućni pritvor dobar zbog manjih troškova
Portal AnalitikaIzvor

Kada je po srijedi izvršenje kratkih kazni, ističe Martinović, za državu je efikasnije da se one izdržavaju u kućnom pritvoru zbog manjih troškova.

- Postiže se ista svrha. Jer ako kažete nekome da ne može napuštati svoj stan ili svoje dvorište ili se može kretati samo do ljekara, onda ste vi praktično ostvarili svrhu zatvora, jer to lice je uklonjeno iz društva, objasnio je podgorički advokat.

Martinović smatra da je u Crnoj Gori taj sistem primjenjiv, jer naša zemlja posjeduje telekomunikacionu tehnologiju koja je na nivou evropskih država.

- Praćenje putem elektronskih sredstava kontrole kretanja je apsolutno moguće u Crnoj Gori. Srbija je taj sistem već uvela i ne vidim da postoje bilo kakve prepreke da se isto to uvede u Crnu Goru, rekao je Martinović.

On je dodao da je princip izdržavanja kazne u kućnom pritvoru potrebno primijeniti kada su u pitanju lakša krivična djela i kada su krivične sankcije blaže.

Martinović podsjeća da nadzor podrazumijeva nošenje narukvice koja se optuženom stavlja na ruku ili nogu kako bi se lakše pratilo kretanje osuđenog. Svako narušavanje te kontrole, opominje Martinović, vodi ka odsluženju zatvorske kazne.

Portal Analitika