Politika

Blažić: Zakon o poništavanju izbora predložen iz neznanja ili zbog demagogije

2904djordje-blazic
S
vakom svršenom studentu prava je jasno da se nikakvim zakonima, pa čak ni lek specialis-om ne mogu uređivati pojedinačne pravne situacije, a poništavanje izbora je eklatantan primjer pojedinačne pravne situacije, kaže za Pobjedu prof. dr Đorđije Blažić.

Blažić: Zakon o poništavanju izbora predložen iz neznanja ili zbog demagogije
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjevi opozicije, upućeni sa nedavno održanog protestnog skupa u Podgorici, posebno u stručnoj javnosti nailaze na različite ocjene, a čini se da ni u državnim institucijama nema jedinstvenog stava o tome da li i kako početi skupštinsku proceduru za najavljeni zakon o poništavanju predsjedničkih izbora.

Porfesor Blažić je kazao da u Crnoj Gori postoji „neki vid političke krize, ali da nema uvjerenja da se radi o institucionalnoj krizi“, s obzirom na odluku pojedinih „opozicionih“ partija da se vrate u parlament i participiraju u njegovom radu.

- Veoma su čudni i ne baš principijelni potezi takve „opozicije“ koja, čini mi se, nekad ni sama ne zna šta hoće, što unosi ne malu zabunu u nepolitičkoj-građanskoj javnosti“, kazao je za Pobjedu dekan Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici, prof. dr Đorđije Blažić.

Prema njegovim riječima naravno da su takvi politički potezi produkovani prije svega nekim interesima, ali najmanje što treba očekivati od aktera ovih događaja je da crnogorskoj javnosti daju argumente za tako promjenljive stavove i poteze.

- Mislim da ni ova politička kriza neće dovesti do promjena, jer nijesu dovele do promjena ni mnoge prethodne političke „krize“. To sve više postaje nerazumljivo običnom građaninu. Jer, dobar dio opozicije je već dugi niz godina veoma dobar partner vlasti, to je opozicija koju svaka vlast može samo da poželi, kazao je on.

Blažić je komentarišući zahtjev za donošenjem lex specialisa o poništavanju i ponovnom raspisivanju predsjedničkih izbora, kazao da je veoma je čudan takav zahtjev i svakako on može biti samo plod nedovoljnog znanja ili demagoške namjere da se zadovolje učesnici skupa, koji ni sami nijesu znali zašto su došli i šta je rezultat takvog, prije svega partijskog, a ne građanskog skupa, piše Pobjeda.

- I najnoviji događaji i aktivnost Vlade Crne Gore da „odbija“ predloge za poništavanje izbora otvara pitanje njenog miješanja u predsjedničke izbore, što svakako nije niti može biti nadležnost Vlade, makar ne ako se posmatra sa ustavnopravnog aspekta, rekao je on između ostalog.

Portal Analitika