Svijet

Rim: Pucnjava tokom polaganja zakletve Vlade

2804rim
D
va policajca i jedan prolaznik ranjeni su u pucnjavi ispred kabineta italijanskog premijera u nedjelju dok je Vlada Enrika Lete polagala zakletvu u predsjedničkoj palati, udaljenoj jedan kilometar od mjesta napada, prenosi italijanska državna televizija RAI.

Rim: Pucnjava tokom polaganja zakletve Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Jedan muškarac je uhapšen na mjestu događaja, kazali su svjedoci. Kako navodi agencija AFP, svjedoci su rekli da je čovjek u odijelu i kravati otvorio vatru na policajce.

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima Inoslav Bešker kazao je za Al Jazeeru da je napadač Luigi Preiti (49), biznismen koji je nedavno ostao bez posla.

Prema navodima Preitijevog brata, on se do jučer ponašao sasvim normalno. RAI prenosi izjavu svjedoka da se čulo najmanje osam pucnjeva.

Gradonačelnik Rima Gianni Alemanno kazao je novinarima da je napad „djelo psihički nestabilnog čovjeka“, te da se čini da prolaznik i policajci nisu teško ranjeni.

Međutim, kako je ranije rekao policijski zvaničnik, jedan od policajaca ima povrede vrata i u ozbiljnom je stanju

Novi ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano rekao je kako se najvjerovatnije radi o izoliranom incidentu.

Nova italijanska koaliciona Vlada položila je zakletvu u nedjelju, nakon dvomjesečnog političkog zastoja u zemlji pogođenoj krizom.

Premijer Enriko Leta prvi je položio zakletvu tokom ceremonije koju je predvodio predsjednik Italije Đorđo Napolitano.

Napolitano je imenovao Letu za mandatara za sasatav nove vlade nakon što je lijevi centar pobijedio na februarskim izborima, ali nije osigurao dovoljnu većinu za formiranje vlade.

Ceremonija je održana u predsjedničkoj palati u Rimu, gdje je zakletvu položio 21 ministar.

Očekuje se da će Letta (46), jedan od najmlađih premijera u Evropskoj uniji, predstaviti svoj program u Parlamentu u ponedjeljak, prije nego što Parlament bude glasao o povjerenju Vladi u utorak, prenosi AFP.

foto: aljazeera.net

Portal Analitika