Region

Dačić: Nisam izabran na nebeskim izborima

2804dacicok
P
redsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocijenio je da u Srbiji, zbog njene budućnosti, više niko nema prava na skrivanje, a pogotovo ne iza Kosova, jer bi novi pokušaj skrivanja završio još jednim egzodusom, novim žrtvama i novim porazom.
Dačić: Nisam izabran na nebeskim izborima
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose srbijanski mediji, u autorskom tekstu za "Politiku" Dačić je kazao da je sporazum u Briselu kraj početka, skidanje s leđa čitave nacije 20-godišnjeg bremena, kao i da je devastiranje Srbije moralo da se zaustavi.

Premijer Srbije je rekao i da je aktuelna vlast izabrana na zemaljskim izborima i za zemaljsku Srbiju, a ne na nebeskim izborima.

"Na onim nebeskim, za nebesku Srbiju, ta priča je završena. Ima i ko da bira i ko da sudi. I neka njih, a mi ćemo se baviti našim stvarima, na našoj zemlji. Bez skrivanja. I bez izgovora", rekao je on.
Premijer je citirao riječi koje se pripisuju Pikasu, tvorcu "Gernike", slike totalnog uništenja - ko hoće nešto da učini, nađe način - ko neće ništa da učini, nađe opravdanje, navodeći da se možda baš zbog te veze savršeno uklapaju u trenutnu stvarnost Srbije.

"I možda će se neko ljutiti ako se kaže da smo postali Gernika Balkana, ali niko ne može da ospori da smo u proteklih 20 godina doživjeli sve oblike kataklizme. Raspad nekoliko država, izbacivanje iz međunarodne zajednice, sankcije, siromaštvo, bombe, glad i samoubilačko pljačkanje samih sebe i sopstvene imovine", naveo je Dačić.

On ocjenjuje da dio toga nije bio samo do Srbije,već i do svijeta, ali je drugi dio onaj koji je Srbija sama sebi činila, kako kaže, sve vrijeme praćen opravdanjima i savršenim izgovorima.

"Svako zlo koje smo sami sebi bespoštedno nanosili, ne želeći i ne pokušavajući pritom da nešto za sebe zaista uradimo, pravdali smo višim ciljevima, nebom, svetinjama, nacijom".

Dačić objašnjava da kada je prije više od tri godine prvi put javno rekao da se mora prestati sa lažima i da o važnijim temama - kakva je i Kosovo - treba govoriti istinu, u prvom trenutku nesvjesno, pokrenuo lanac događaja koji je išao ka jednom cilju - ukidanju izgovora.

"Sporazum u Briselu kraj početka, kako bi rekao Čerčil, jeste prije svega to. Skidanje s leđa čitave nacije 20-godišnjeg bremena, opasnosti da će biti kriva i optužena ako ne riješi nemogući zadatak. Kao da smo cijeloj Srbiji rekli da mora da nađe rješenje kvadrature kruga. Ko ne traži, izdajica je. To što nema kvadrature kruga nevažno je. Ona je prosto nacionalni zadatak", rekao je Dačić.
foto: novosti.rs
Portal Analitika