Region

Jovanović: Oni koji traže referendum bježe od pravih problema

2704jovanovic
P
redsjednik srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da nije vrijeme za referndum, nego za sprovođenje briselskog sporazuma i reforme u Srbiji, prenosi Blic.

Jovanović: Oni koji traže referendum bježe od pravih problema
Portal AnalitikaIzvor

- Oni koji poslije svega traže ili pristaju na referendum, žele da pobjegnu od najvažnijih problema Srbije koji nisu u 15 tačaka sporazuma, nego u činjenici da su nam penzioni i zdravstveni sistem kolabirali, škole ruinirane, a privreda na nivou predindustrijskog doba - naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je rekao da je prizivanje ili pristajanje na referendum potpuno pogrešna politika i oni koji to danas rade žele da zamagle pitanje sprovođenja sporazuma, koje će biti ključno za budući kurs Srbije i početak pregovora sa Evropskom unijom.

- Umjesto zaluđivanja građana nemogućim referendumskim pitanjima, zemlju moramo da okrenemo pravim reformama koje su deset godina gurane u stranu i izbjegavane pod izgovorom problema oko Kosova - kazao je lider LDP-a.

On je ocijenio da je dobro da je izglasan sporazum Beograda i Prištine i da je to bilo moguće isključivo zahvaljujući politici LDP-a koja je godinama, uprkos strašnom pritisku, čuvala politiku realnog i racionalnog pristupa problemu Kosova, dok su drugi rejting sebično gradili na stalnom laganju građana i zloupotrebi kosovskih Srba.

- Danas, kada su oni pod pritiskom sloma svog koncepta, prihvatili ono za šta se LDP zalagao prije šest godina, LDP kreće ponovo korak dalje i želi da razgovora o temama koje su pravi problemi Srbije, a daleko su ispred kapaciteta onih koji danas vode zemlju, kao i onih iz opozicije koji im se nude za partnere - naveo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, sporazum je dobio veliku većinu u Skupštini Srbije i legitiman je, iako su mnogi poslanici vladajuće većine izbjegli obavezu da za njega glasaju.

Jovanović je istakao da je činjenica da je LDP godinama bio u pravu i bio iskren prema svom narodu "za tu stranku veliki kapital u trenutku kada je neminovna velika redefinicija političke scene Srbije i kreiranje jasne alternative sadašnjoj vlasti".

- Ta alternativa se ne može oslanjati na one partije koje su godinama bile na vlasti i nisu iskoristile milionsku podršku građana koji su bili za Srbiju u Evropi i razumjeli neophodnost rješavanja kosovskog problema - naveo je Jovanović.

Foto: blic.rs

Portal Analitika