Kultura

PRELEVIĆ: Obalom Mediterana protkaće se ženska priča

2704ribnica
I
stovremeno s koncepcijom današnjeg performansa „Penelopolis: Žensko mapiranje mediteranskih gradova“ rodila se i ideja da nešto slično uradimo i u Turskoj. Vjerovatno će to biti Istanbul - precizno još ne znamo koje će to mjesto biti - mada se sada pominje i Ankara. Poenta je da se širi broj mediteranskih gradova koji učestvuju, da se umnožava broj umjetnika i, eventualno, mijena, i da to, na neki način, bude lanac otkrivanja, kazala je umjetnica Ivanka – Vana Prelević i dodala da će se „obalom Mediterana protkati ženska priča“.

PRELEVIĆ: Obalom Mediterana protkaće se ženska priča
Portal AnalitikaIzvor

Prelević je jedna od šest umjetnica čija instalacija danas dominira jednim od najpoznatijih gradskih odmorišta - Skalinama.

- Rad „Razotkrivanje“, koji se nalazi na sredini kamenog mosta na Ribnici, u stvari je pletenica od vatelina koja se spušta niz most. Most je jedna vrsta preslice koja drži taj vatelin, a tok vode je vreteno koje taj vatelin uobličava u pletenicu i priča priču o raznim ljubavima koje su se ovdje dešavale. Ženska kosa je oblik snage i oružja, koja - bez obzira da li je otkrivena, pokrivena ili pletena - daje ženi mogućnost da se oslobodi svih stega koje su joj kroz vjekove nametnuli razni običaji. Voda i asocijacija na oblak od vatelina predstavlja mogućnosti da žena sve to spere, razotkrije i oslobodi svih stega – kazala je poznata primijenjena umjetnica o svom ostvarenju.

Na jednoj strani istog mosta postavljena je i instalacija „Đerdan“ Nade Kažić. Prema njenim riječima, napravljena je od desetak cegera „ručno rađenih, zarđalih“, u koje je postavljala kamenice „kao simbol ženskog principa“.

- Ovim radom sam htjela da ukažem na drugu stranu kreativnosti i onog što izlazi iz tih žena. Jer, obično kad pomislimo na naše pretkinje, onda mislimo na jedan težak život koji je postojao. Upravo sam ovim radom pokušala da ukažem na drugu stranu – na potrebu koja je pokretala i činila te žene živim i kreativnim u svom polju – istakla je Kažić.

2704ribnica1
Malo gumno pored Ribnice Gordani Kuč je poslužilo kao polazište za djelo „Ne(na)stajanje“.

- Osnovna idejna putanja mog rada, kao cijeline, svih ovih godina je proces istraživanja i model mišljenja da se sve odvija u unutrašnjosti. Ovakvim stavom nastajale su razne varijante radova, gdje sam, uglavnom, vizualizovala te istražene doživljalje. Konkretno polazište ovog rada je nastajanje, razmišljanje o samom biću na višem nivou, i o mogućnosti za njegovu transformaciju, što u ovom slučaju referira na maglu koja se transformiše, mijenja, prelazi iz vidljivog u nevidljivo.

Uz tri crnogorske proslavljene umjetnice, na Skalinama i ostacima utvrđenja iznad njih svoje radove su postavile i tri turske umjetnice: Sumer Sajin („Za nas“), Merve Sendil („Paradoks“) i Isil Egrikavuk („Ruža“).

Zajednička instalacija „Penelopolis: Žensko mapiranje mediteranskih gradova“ može se vidjeti na ušću Ribnice u Moraču do 18 časova.

Podsjećamo, partneri u realizaciji su Centar za feminističku kulturu „Nova“ iz Podgorice i Asocijacija za kulturu i umjetnost „Koza Visual“ iz Istanbula, uz podršku Fondacije Ana Lind, čijim programom u Crnoj Gori koordinira Ministarstvo kulture.

2704ribnica2
Portal Analitika