Društvo

Bar: Pavićević najavio nastavak projekta Njega starih

274zarko-pavicevic-04
B
arska Opština će u najkraćem roku nastojati da produži Ugovor sa Karitasom /Caritas/ barske nadbiskupije, čime će se omogućiti nastavak projekta Njega starih, najavio je predsjednik Opštine, Žarko Pavićević.

Bar: Pavićević najavio nastavak projekta Njega starih
Portal AnalitikaIzvor

Više geronto-domaćica iz Bara obratilo se agenciji MINA navodeći da su, uslijed isteka Ugovora, ostale bez posla.

Pavićević je rekao je da je za lokalnu upravu projekat Njega starih jedan od najznačajnijih projekata iz oblasti socijalne zaštite.

On je ukazao da je od 2007. godine, od kada se projekat sprovodi u tom obliku, Opština uložila oko 170 hiljada EUR za njegovu realizaciju.

„Zahvaljujući saradnji lokalne uprave sa Caritasom barske nadbiskupije, Zavodom za zapošljavanje i Domom zdravlja Bar, za 180 korisnika, starijih osoba lošeg zdravstvenog i materijalnog stanja, organizovana je kućna njega koja uključuje pomoć u kući, sitnu medicinsku i psiho-socijalnu pomoć“, naveo je Pavićević u izjavi za agenciju MINA.

Pored toga, dodao je, organizovan je i dnevni centar, obezbijeđen topli obrok, usluge vešeraja, kao i prevoz do i od tog centra.

„Zbog nepovoljne ekonomske situacije Opština Bar nije bila u mogućnosti da redovno izmiri sve obaveze iz ugovora za prethodnu godinu, pa zbog toga do sada nije mogla da obnovi ugovor za ovu“, obrazložio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, Opština će se potruditi da u najkraćem roku izmiri dug, „što će omogućiti nastavak projekta, kao i obnovu ugovora za narednu godinu“.

On očekuje da će i drugi subjekti, koji su do sada učestvovali u ovom projektu, nastaviti aktivno da učestvuju u njegovoj realizaciji.

„Mi ne gubimo iz vida da su u ovo što danas imamo u Baru svoj radni i životni vijek uložili naši stariji sugrađani i nastavićemo da podržavamo ovaj projekat. Svjesni smo teške ekonomske situacije i njenog uticaja na život starijih osoba čije penzije često nisu dovoljne ni za pokrivanje osnovnih životnih troškova“, kazao je Pavićević.

Koordinator aktivnosti Karitasa /Caritas/ barske nadbiskupije, Marko Đelović, kazao je agenciji MINA da su aktivnosti Karitasa barske nadbiskupije projektno usmjerene.

„Te aktivnosti zavise od domaćih ili inostranih donacija, kao i novca koje dobijamo od lokalnih partnera. Lokalni partneri su uglavnom lokalne samouprave u različitim mjestima gdje se aktivnosti realizuju“, rekao je Đelović.

Pojedine faze realizacije nekih projekata, dodao je, imaju početak i kraj, zavisno za koji period se potpiše ugovor za realizaciju tih aktivnosti.

„Naznačeni period prođe i dok se ne potpišu novi ugovori te aktivnosti moraju stati. U Baru se nalazimo u iščekivanju da ugovor za naredni period bude potpisan sa opštinom Bar“, rekao je Đelović.

On je kazao da se sada čeka obezbjeđivanje novca kroz formu ugovora sa lokalnim partnerima, „kao osnova za pokrivanje troškova koje nastaju kroz sprovođenje aktivnosti“.

Upitan da li su kontaktirali Pavićevića i da li je bilo riječi o novčanoj pomoći, Đelović je odgovorio je da se nada da će ih neko kontaktirati o mogućnostima finansijske podrške za tu vrstu aktivnosti.

On je naveo da je kadar gerento domaćica neophodan Baru.

Portal Analitika