Društvo

Požar na Vasovim vodama, NVO ‘’Ozon’’ upozorava na mogućnost eksplozija

274vaso
V
atrogasci u Beranama nastavljaju gašenje požara, koji je juče ujutro izbio na deponiji Vasove vode.Komandir beranske Službe zaštite Đorđije Veljić kazao je sinoć Anteni M da je vatra donekle stavljena pod kontrolu, ali da tinja u nepristupačnom brdu.

Požar na Vasovim vodama, NVO ‘’Ozon’’ upozorava na mogućnost eksplozija
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović upozorava da požar na Vasovim vodama može da izazove dramatične posljedice.

Perović je ocijenio da beranski vatrogasci nemaju dovoljno kapaciteta da se brzo izbore sa vatrom i da im je potrebna pomoć Sektora za civilnu zaštitu i vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, iz ministarstva im je rečeno da je za to potreban zahtjev lokalne uprave:

‘’Veliki problem je postojanje zemnog gasa, metana, što znači da postoji mogućnost eksplozija. Zaista se bojimo, zato što je temperatura sad visoka, požar je teško zaustaviti, naselja su blizu. Dim je sam po sebi zaista otrovan zato što su na toj deponiji pomiješane različite vrste otpada i sigurno nije isti dim kao sa deponija komunalnog mješovitog otpada. Pokušali smo da vidimo sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a da li ih je iko obavijestio o tome. Odgovorili su kako je, da bi se oni uključili u sve to, potrebno da ih lokalna uprava zvanično obavijesti I zatraži njihovu asistenciju, što do tog monenta nije bilo učinjeno. Čudi nas što nijesu potražili pomoć, kad su svjesni da nemaju kapaciteta.’’

Predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović, sa druge strane, smatra da beranski vatrogasci mogu sami da saniraju sve aktivne požare. Golubović je uvjeren da je za požare odgovoran ljudski faktor:

‘’To gase vatrogasne službe i ugasiće ga, nema potrebe da tražimo pomoć ni od koga. To nije jedini požar, ima ih petnaestak u Beranama, sve ih je izazvao ljudski faktor.  To je klasični vandalizam, prosto je nevjerovatno da ljudi pale svoja pluća.’’

Za Aleksandra Perovića iz ‘’Ozona’’, poseban problem je način upravljanja deponijom na Vasovim vodama.

Zato smatra da, bez obzira na to ko je odgovoran za konkretan požar, neko iz beranskog Javnog komunalnog preduzeća treba da snosi odgovornost:

‘’Ta deponija je pod jurisdikcijom Javnog komunalnog preduzeća, koje je bilo dužno da zaštiti njenu bezbjednost. Problem je što tamo postoji samo jedan čovjek koji je stražar. Oni nemaju bilo kakvih uslova da to odlagalište otpada učine bezbjednim, što se po zakonu zna kako se radi, propisano je kako treba da se tretira privremeno odlagalište otpada, što znači da su oni omanuli i zaista treba da snose odgovornost zbog svega toga, bez obzira na to da li je riječ o namjernom paljenju ili, da tako kažem, o slučajnom.’’

Izvor: Antena M

 

Portal Analitika