Društvo

Dostinić: U crkvi je uvijek bilo seksualnog nasilja, samo je danas probijen zid tajnosti

274crk
G
dje su uzroci seksualne delikvencije sveštenika, zašto da­nas imamo pravu epidemiju crkvenih seksualnih skandala, u kakvom ambijentu dolazi do seksualnog nasilja i zašto su mu sveštenici skloni, gdje je granica između bolesti i seksu­alnog delikta, koji su najčešći oblici „bluda i razvrata" kod sveštenika... Na ova pitanja Pobjeda je od­govore potražila kod naj­kompetentnijeg čovjeka u Cr­noj Gori za oblast seksulanih devijacija i jedinog crnogor­skog psihijatra seksologa dr Jovice Dostinića.

Dostinić: U crkvi je uvijek bilo seksualnog nasilja, samo je danas probijen zid tajnosti
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o  skan­dalima  sa sveštenicima Srpske pravo­slavne crkve koji su ovih dana uzdrmali nama bliske pro­store Dostinić kaže da ga nisu naročito zainteresovali I da nisu baš bili predmetom njegovog stručnog interesovanja:

-Iskreno govoreći, ne naročito. O tome sam, tek ponešto saznao iz medija. U moru loših informacija kojima mediji svakodnevno zagađuju naš mentalni prostor, više ni ovakve vijesti ne zvuče naroči­to bombastično. S obzirom da je danas samo skandal vijest, sve vijesti su postale skandali. Ne čudi me da se u Srpskoj pra­voslavnoj crkvi, kao i u svakoj drugoj, dešavaju afere. Pravo­slavni sveštenici sigurno nisu drugačiji ljudi nego katolički, niti mislim da bi Pravoslavna crkva zbog nečega trebala biti imuna na ovakve stvari.

Govoreći ima  li u „religio­znim visinama" nekog posebnog poimanja seksualnosti Dostinić kaže:

-Ako o seksualno­sti sudimo iz javnih nastupa predstavnika crkve, onda bi se prije moglo govoriti o banalizaciji nečega što se po svojoj prirodi izmiče svakom pojed­nostavljivanju. Seksualno nije crno-bijela dihotomija, već ši­roka lepeza svih boja i nijansi jednoga spektra. Zato je seksologija multidisciplinarna nauka. Nije problem što se crkva jednostavnim jezikom obraća jednostavnom (neukom) naro­du, već u tome što se tim jezi­kom iznose stavovi koji proi­zvode štetne društvene posljedice.

Kada sam govorio o religio­znim visinama, htio sam reći da je čak i u jeziku crkve, ek-splicitno ili implicitno, uvijek sadržano seksualno. Da budem sasvim konkretan. Centralni pojam vladajucih religija je Bog. Kada kažemo Bog, onda .svakako mislimo daje on muš­koga roda. I u ime oca i sina i Svetoga duha - sve je u muš­kom rodu. Ima tu mjesta i za žene, ali kao što je opšte pozna­to, Bog je prvo stvorio Adama. Ovo su praktično aksiomi od kojih polazi religiozna doktri­na kada u patrijarhalnom druš­tvenom sistemu određuje mje­sto muškarcu i ženi, a znamo kako to onda izgleda u praksi. Nerijetko, kada pitam stariju Crnogorku koliko ima djece, ona navodi samo sinove. Ako sam bas uporan onda će pri­znati da ima i po koju ćerku.

Dostinić u intervjuu Pobjedi kaže i da je u crkvi uvijek bilo seksualnog nasilja, samo je danas probijen zid tajnosti o tom nasilju.

-Dok ovaj problem nije probio zid tajnosti i dospio u žižu javnosti, mnoge žrtve seksualne zloupotrebe su ćutale. One su pred sobom imale ogroman moralni auto­ritet crkve pa su za sopstvenu nesreću bile sklonije da okrivlju­ju sebe nego svoje progonitelje. Zamislite maloljetno dijete, koje treba svojoj duboko pobožnoj majci ili ocu da saopšti kako je pop sa njim radio „one stvari". a o kojima se u takvim kućama i ne priča.

Počinioci su sa pravom mogli da računaju na ovaj zavjet ćutanja. I crkva će, naravno, učiniti sve što je moguće da se ova stvar, koja joj potresa temelje, zataška. Ustaljena je praksa da se takvi sveštenici sklanjaju -premještaju u druge parohije, penzionišu, šalju na bolovanje ili odmor. Ako bi se neko usu­dio da progovori, očekuje ga ekskomunikacija. Dok se ćutanje, kao što ste i sami naveli, nagrađuje višim svešteničkim činom- a bilo bi ljekovito da se kaže istina, da se odvoji žito od kukolja.

Portal Analitika