Fudbal

Geceov transfer u Bajern pod istragom!

2604mariogeceok
N
jemačka finansijska nadzorna agencija (BaFin) istražuje transfer Marija Gecea iz Borusije Dortmund u Bajern, javlja bosanski portal Klix.

Geceov transfer u Bajern pod istragom!
Portal AnalitikaIzvor

Mladi fudbaler će od ljeta igrati za bavarski klub, koji je aktivirao izlaznu klauzulu iz njegovog ugovora i odlučio da plati Borusiji 37 miliona eura odštete. Dva kluba su potvrdila transfer u utorak, ali moguće je da su Dortmunđani pritom prekršili zakon. Naime, kao dioničarsko društvo, Borusija mora sve svoje dioničare obavijestiti o postupcima koji bi mogle dovesti do velike promjene u cijeni dionica.

Dortmunđani su, međutim, potvrdili transfer, a da o tome nijesu odmah obavijestili dioničare. Nakon objave da Gece odlazi u Bayern, cijena Borusijinih dionica je pala, a BaFin sada istražuje je li sve bilo legalno, ili su dioničari oštećeni. Budu li proglašeni krivim, "crno-žuti" bi mogli platiti i do milion eura kazne.

Finansijski direktor borusije Tomas Treč uvjeren je da je sve napravljeno prema zakonu, a brani se time da je Bajern tek u četvrtak poslao pisanu ponudu, te da je Gece istog dana pismeno potvrdio da zahtijeva transfer. Odmah nakon toga Borusija je obavijestila dioničare. To što su cijeli svijet obavijestili dva dana ranije, očito pritom nije važno.

Portal Analitika