Društvo

Vlada usvojila izvještaj o portalu „Glas građana- e-peticije“

2604portalglasgradjanaok
V
lada je danas usvojila drugi izvještaj o funkcionisanju portala „Glas građana – e-peticije“, saopšteno je Portalu Analitika iz Vladinog biroa za odnose s javnošću.

Vlada usvojila izvještaj o portalu „Glas građana- e-peticije“
Portal AnalitikaIzvor

„Putem portala „Glas građana – e-peticije“ do sada je ukupno podnijeto 55 elektronskih peticija, od kojih su 21 ispunile uslove da budu dostupne za glasanje. Peticije su prikupile ukupno 14.136 glasova podrške građana“, precizirano je u saopštenju.

U izvještaju se konstatuje da su putem ovog portala do sada izglasane dvije peticije građana, jedna kojom se traži hitna izgradnja i/ili dogradnja vrtića u mjestima gdje postoje ograničeni smještajni kapaciteti i druga da Policijska akademija u Danilovgradu nosi ime pokojnog policijskog funkcionera Slavoljuba Slavka Šćekića.

„Tragom prve inicijative, Vlada je 24. januara 2013. godine zadužila Ministarstvo prosvjete da raspiše poziv za javno-privatno partnerstvo za izgradnju novih predškolskih ustanova, kao i da nastavi pregovore sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope o kreditnim sredstvima u iznosu od 10 miliona eura za izgradnju predškolskih ustanova u Podgorici, Pljevljima i Ulcinju. Druga peticija je izglasana 16. aprila sa 6.741 glasova podrške, nakon čega će je, u skladu sa pravilima portala, resorno ministarstvo u roku od 20 radnih dana podnijeti Vladi na razmatranje“, navedeno je u saopštenju.

Vlada je takođe razmotrila preporuke za unapređenje portala koje su pripremili tim za koordinaciju komunikacionih aktivnosti i operativni tim za izradu i sprovođenje mjera iz akcionog plana u skladu s principima Partnerstva otvorenih vlada.

„Prihvaćeni su predlozi civilnog sektora i korisnika portala koji se tiču jasnijeg prezentovanja nadležnosti ministarstava, načina korišćenja portala i obrade ličnih podataka, prenošenja iskustava u razvoju i implementaciji ovog servisa  zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave i objavljivanja odbačenih peticija na portalu.  Neki od ranijih predloga civilnog sektora su već realizovani, unaprijeđen je informatički sistem i uvedena ćirilična verzija sajta. Razmatrani su i predlozi za smanjenje broja potpisa potrebnih za izglasavanje peticija sa 6000 na 3000 i povećanje roka za potpisivanje peticija sa 60 na 90 dana. Zaključeno je da je dosadašnja implementacija ovog servisa pokazala da postojeća rješenja obezbjeđuju adekvatan okvir za njegovu uspješnu realizaciju i da ih treba zadržati“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika