Fudbal

Vorner: Blater mi dao 6 miliona na ruke!

FIFAlogo
B
ivši potpredsjednik FIFA Džek Vorner iznio je teške optužbe na račun rukovodstva svjetske kuće fudbala.

Vorner: Blater mi dao 6 miliona na ruke!
Portal AnalitikaIzvor

Vorner je izjavio da mu je FIFA 1998. godine poklonila šest miliona dolara za izgradnju trening centra za podršku Sepu Blatera na izborima.

Vorner, koji je 21 godinu proveo na čelu CONCACAF, otišao je sa te funkcije prije dvije godine, a trenutno je u središtu jednog od brojnih korupcionaških skandala, koji potresaju vrh svjetskog fudbala.

"Blater nikada ne bi ugledao svjetlost dana kao predsjednik FIFA da mu zemlje fudbalske zone CONCACAF nijesu dale glasove", rekao je Vorner.

Njemu je novac prethodno obećao raniji predsjednik FIFA Žoao Avelanž, a po njegovim riječima, uručio mu ga je lično Blater, u zamjenu za glasove 30 članica zone koja obuhvata države Centralne i Sjeverne Amerike i Kariba.

“Avelanž je želio da ga Blater naslijedi, ali je Švajcarac u to doba bio najomraženiji funkcioner FIFA u Evropi i Africi. Bez podrške naše zone ne bi imao nikakve šanse”, rekao je Vorner.

Blaterov rival na izborim bio je tadašnji čelnik UEFA Lenart Johanson.

Vorner je obećao "cunami" optužbi protiv Blatera, kada je kao bivši potpredsjednik FIFA prije dvije godine bio umiješan u skandal sa kupovinom glasova, zbog čega je smijenjen.

On je do prošlog vikenda tri godine obavljao dužnost ministra nacionalne sigurnosti Trinidada i Tobaga, prije nego što se povukao sa funkcije zbog korupcionaškog skandala. (B92.net)

Portal Analitika