Abiznis

IRF odobrio 8,8 miliona eura kredita za 51 projekat

2604irflogook
U
uslovima i dalje prisutne ekonomske krize i evidentnog nedostatka likvidnih sredstava, kao i brojnih biznis barijera koje stoje na putu bržem razvoju crnogorskog preduzetništva, značaj i uloga Investiciono- razvojnog fonda (IRF) prepoznati su i van domaćih okvira. Uspostavljena saradnja sa međunarodnim institucijama, kao i direktna podrška istih, za IRF predstavljaju dodatan impuls u nastojanju da se u tekućoj godini još aktivnije angažuje na pružanju raznih vidova finansijske i nefinansijske podrške namijenjene stimulisanju razvoja MSP i preduzetništva. Obezbjeđenjem sredstava iz sopstvenih izvora i sredstava od EIB-a, kao i uvođenjem novina u dijelu uslova kreditiranja, stvorene su pretpostavke za nesmetano odvijanje  investiranja u razvoj novih tehnologija, ideje i znanje crnogorskih preduzetnika, saopšteno je Portalu Analitika iz IRF-a.

IRF odobrio 8,8 miliona eura kredita za 51 projekat
Portal AnalitikaIzvor

„Od početka godine do 26.aprila IRF je  kreditno podržao 51 projekat malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednika, samostalno i u saradnji sa poslovnim bankama. Od pomenutog broja odobrenih kredita, IRF je kreditno podržao 35 projekata putem direktnih kreditnih aranžmana, dok je preostalih 16 projekata odobreno putem kreditnih linija posredstvom poslovnih banaka. Ukupna sredstva IRF-a opredijeljena za realizaciju istih iznose 8,78 miliona eura.   Kada je u pitanju sektorska struktura odobrenih kredita, pomenuti projekti se odnose na sljedeće sektore - krediti plasirani u oblasti turizma i ugostiteljstva 37,09 odsto,  poljoprivrede i proizvodnje hrane 26,19 odsto, proizvodne djelatnosti 19,75 odsto i usluga 16,97 procenata“, precizirano je u saopštenju.

Kako se dodaje,  podrška IRF-a sektoru malih i srednjih preduzeća podrazumijeva i aktivnosti koje se tiču pružanja faktoring usluga.

„Od početka godine zaključno sa 26. aprilom sklopljeno je 15 ugovora o faktoringu, izvršen otkup potraživanja u iznosu od 7,98 miliona eura i odobreni limiti komitentima u iznosu od 8,36 miliona. Imajući u vidu dosadašnje ostvarene rezultate i interesovanje koje vlada među privrednicima za ovaj oblik finansiranja, IRF je u 2013. godini na ime faktoringa opredijelio 10 miliona eura, što obzirom na multiplikativan efekat obrta faktoringa može dostići i iznos od 20 miliona eura. Obzirom na članstvo u Međunarodnoj Faktoring Asocijaciji (Factors Chain International) i mogućnost izlaska na međunarodno finansijsko tržište, predviđeno je širenje faktoring poslovanja i razvoj drugih modela faktoring finansiranja u ovoj godini“, navedeno je u saopštenju.

IRF je tokom ove godine nastavio i sa sprovođenjem aktivnosti koje su označene kao nefinansijske mjere podrške razvoju preduzetništva i sektora MSP, među kojima i dodatnu edukaciju mladih „koji se tek pripremaju zaploviti biznis vodama“, odnosno studentima ekonomije sva tri crnogorska Univerziteta sa kojima je IRF uspostavio saradnju.

„Konkretno, u pitanju je Projekat organizovanja praktične obuke studenata u IRF-u, koji se sprovodi već drugu godinu zaredom, a koji za cilj ima da se mladi obrazovani ljudi upoznaju sa poslovima iz domena djelatnosti Fonda radi sticanja poslovnih vještina i unapređenja znanja stečenog na fakultetima. Pomenuta obuka podrazumijeva upoznavanje studenata sa funkcionisanjem sektora kredita i faktoringa, i u sklopu toga sa cjelokupnim procesom odobrenja kredita, interesantnim projektima MSP, analizom istih i realizacijom na terenu, kao i upoznavanje problematike iz domena računovodstvenih i pravno-administrativnih poslova. Za prva četiri mjeseca ove godine, u IRF-u je boravilo 60 studenata, pretežno sa državnog Ekonomskog fakulteta, što skupa sa prošlogodišnjim polaznicima obuke, čini ukupan broj od 200 studenata“, ističe se u saopštenju.

Podsjećaju da je  IRF u prethodnoj godini, uspio da kreditno podrži 146 projekata i na taj način sektor MSP osnaži sa 14,46 miliona eura.

„ Pored pomenutog, putem faktoring finansiranja i podrške u iznosu od 11,86 miliona eura, IRF je uspio da u sektor MSP ubrizga svježi kapital i time olakša njegovo funkcionisanje. Kao strateški partner crnogorskim preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima, IRF će i ubuduće permanentno pratiti i uvažavati različitosti potreba istih, i shodno tome kroz diversifikaciju prozvoda/usluga prilagođavati svoju ponudu“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika