Abiznis

ŽUGIĆ: Vlada prihvatila prijedlog Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja

2504-Zugic
M
inistar finansija Radoje Žugić kazao je danas da je Vlada prihvatila prijedlog Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja sadrži niz novina u procesu fiskalne konsolidacije i suzbijanja sive ekonomije, kao i popunjavanja određenih pravnih praznina i jasnjih nadležnosti inspekcijskih organa.

ŽUGIĆ: Vlada prihvatila prijedlog Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja
Portal AnalitikaIzvor

U zakonu se potencira zabrana obavljanja neregistrovane djelatnosti bez prethodne registracije, utvrđivanje obaveze banaka da poreskom organu, za potrebe postupka, učini dostupnim podatke o transferima klijenata banke u platnom prometu kao i obaveza pravnom licu i preduzetniku da otvore račun kod banke, vode novčana sredstva i vrše transfer sredstava preko tog računa.

Zakonom se izričito zabranjuje osnivanje privrednih društava i preduzetničke djelatnosti od strane vlasnika društva ili preduzetnika koji je u stečaju ili likvidaciji ili ne izmiruju poreske obaveze, odnosno čiji su računi blokirani u postupku prinudne naplate.

- Zakonom se nameće i obaveza da pravna lica i preduzetnici definišu svoje blagajničke maksimume. Kod posebno specifičnih oblika poslovanja blagajnički maksimumi mogu biti i veći od nivoa predviđenih zakonom, ali uz prethodno odobrenje Poreske uprave, kazao je Žugić.

Uplata pazara za pravna lica je obavezna čime se „novac kanališe prema legalnim tokovima novca“.

Član devet prijedloga Zakona predviđa i obavezu da  „vlasnik pravnog lica ili preduzetniku sa učešćem preko 30 odsto“ u slučaju stečaja ili likvidacije, nema pravo osnivanja novih pravnih lica, kao ni licima povezanim sa njim, i krivično se tretira ovakav prekršaj.

- Takvim licima će se zabraniti otvaranje novih pravnih lica do momenta namirenja obaveza, objasnio je ministar finansija.

Prijedlog akta predviđa i regulisanje oglasnog poslovanja koje ranije nije bilo uređeno, i sada će mediji biti dužni da „vode evidenciju o naručiocima oglasa i na taj način će doprinijeti većoj eksternoj kontroli i fiskalnoj disciplini“.

Organizatori kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih aktivnosti, prema ovom prijedlogu su dužni da prijave prihode nadležnom poreskom organu i po tom osnovu, izvrše uplatu poreskih obaveza.

 

 

Portal Analitika