Kultura

Učenici iz Bijelog Polja i Berana na likovnoj radionici „Inspiracija Mediteran“

2604radionica
T
ridesetak učenika iz Bijelog Polja i Berana danas završava trodnevnu likovnu radionica za talente koju je u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju držala slikarka Sonja Đuranović.

Učenici iz Bijelog Polja i Berana na likovnoj radionici „Inspiracija Mediteran“
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o prvom dijelu projekta stvaralaštva mladih pod nazivom „Inspiracija Mediteran“, koji je organizovalo Ministarstvo kulture, u saradnji sa međunarodnom Fondacijom „Ana Lind“,.

- U radu radionice učestvovalo je 28 talenatovanih učenika uzrasta od 11 do 18 godina, koje su odabrali njihovi nastavnici likovne umjetnosti. Slikarka Sonja Đuranović je usmjeravala učenike na prepoznavanje mediteranskih motiva, oblika i boja, i na timski rada na izradi i oslikavanju art objekata velikih formata u tehnici akrilik – ističu iz Ministarstva kulture.

Učesnici radionice su: Aleksandar Femić, Amar Hajrović, Amina Ćatović, Andrijana Konatar, Andrijana Zejak, Anđela Šekularac, Azra Mehonjić, Dejan Jeremić, Dženan Hajderpašić, Edin Destanović, Eldina Kuč, Erdal Babaić, Ermin Mehović, Ernad Smailović, Hristina Obradović, Ivan Bugarin, Lejla Kapetanović, Miloš Đurišić, Monika Vujisić, Nađa Vojinović, Perunika Šćekić, Predrag Nedović, Teodora Perović, Zorica Konatar i Zorka Vojinović iz Bijelog Polja, kao i Antonije Vešović, Maja Martinović i Matija Šoškić iz Berana.

Radovi sa radionice biće predstavljeni narednih deset dana na postavci u Kući Rista Ratkovića.

- Projektom „Inspiracija Mediteran“ nastoji se podstaći kreativnost mladih generacija i njihov slobodan, inovativan pristup umjetničkom procesu prepoznavanja Mediterana kao jedinstvenog kulturnog prostora i istraľivanja mogućnosti identifikacije sa mediteranskim identitetom. Pored radionice u Bijelom Polju, tokom maja će i talentovani učenici na Cetinju i u Podgorici imati priliku da predstave svoje mediteranske imaginacije kroz rad sa mentorima - poznatim crnogorskim umjetnicima, služeći se različitim umjetničkim formama i likovnim disciplinama – navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

2604radionica12604radionica22604radionica3

 

Portal Analitika