Svijet

Postradale žene u srušenoj zgradi u Daki šile za Beneton i Mango

daka
U
osmospratnici koja se srušila pravila odjeća za kompanije koje, između ostalih, snabdijevaju španski “Mango” i italijanski “Beneton”, a možda i američki “Vol Mart”. Do sada su samo britanski “Prajmark” i španski gigant “Mango” saopštili da su u kompleksu zgrada imali svoju proizvodnju.

Postradale žene u srušenoj zgradi u Daki šile za Beneton i Mango
Portal AnalitikaIzvor

Iz ruševina osmospratnice koja se srušila u sredu u predgrađu Dake - prijestonice Bangladeša - do sada je izvučeno najmanje 275 beživotnih tijela, dok zvaničnici ukazuju da je tragedija mogla da se izbjegne da su vlasnici postupili po nalogu policije i evakuisali zgradu iz bezbjednosnih razloga.

Spasilačke ekipe su preko noći iz ruševina izvukli 45 ljudi, što je nova nada za nekoliko hiljada rođaka koji su došli na mjesto nesreće, u predgrađu Dake.

Agencija Frans pres je javila da je na mjestu nesreće nesnosan smrad od tijela koja trule, a na pronalaženju nastradalih radi nekoliko stotina ljudi.

daka1
Strahuje se da će broj žrtava nastaviti da raste, budući da se u zgradi neposredno prije rušenja nalazilo oko 2.000 ljudi, a više od 1.000 osoba smješteno je do sada u lokalne bolnice, javio je Bi-Bi-Si.

Zvaničnici su saopštili da je zbog dubokih pukotina koje su se pojavile u utorak uveče na zidovima zgrade, u kojoj su se nalazile fabrike odjeće, vlasnicima naređeno da zgradu narednog dana evakuišu, ali to nije urađeno i radnicima je naloženo da se vrate na posao.

Pored toga, zvaničnici ukazuju da su, prilikom gradnje, narušeni građevinski propisi i da je vlasnik prvobitno dobio dozvolu za gradnju petospratnice, ali da je dodao još tri sprata i opteretio konstrukciju.

I dok spasilačke ekipe i brojni volonteri danonoćno pretražuju ruševine ne bi li pronašli preživjele, gnijevni radnici protestuju na nekoliko mjesta u Daki, dok se vlasnici fabrika i zapadne kompanije za koje su one izrađivale odjeću suočavaju sa brojnim pitanjima.

Lokalni mediji su javili da je Vrhovni sud naložio vlasniku zgrade i glavnim menadžerima fabrika odjeće koje su se u njoj nalazile da se pojave u sudu 30. aprila.

 

(blic.rs)

Portal Analitika