Abiznis

Kavarić i Pučkov: Probleme u KAP-u riješiti u obostranom interesu

kavaric

M
inistar ekonomije Vladimir Kavarić i ruski ministar za civilnu odbranu, vanredne situacije i predsjedavajući međuvladinog rusko- crnogorskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučnu saradnju Vladimir Pučkov potpisali su danas u vili Gorica sporazum o saradnji.

Kavarić i Pučkov: Probleme u KAP-u riješiti u obostranom interesu
Portal AnalitikaIzvor

Kavarić je nakon parafiranja dokumenta izjavio novinarima da je sastanak sa ruskim kolegom bio u funkciji pripreme prestojeće sjednice mješovitog komiteta.

-Konstatovali smo teme koje treba da budu predmet razmatranja komisije- inoviranje sporazuma o slobodnoj trgovini, informisanje ruske strane o detaljima tendera za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, te snadbijevanje gasom. Nema industrijske zemlje bez pristupa gasu i Crna Gora će tražiti prostor za priključenje Južno  toku, što je jedna od šansi. Takođe,  posebno smo razmatrali modele saradnje u oblasti poljoprivrede i potencijalnog izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište Rusije. Razgovarali smo i o poboljšanju saobraćajne dostupnosti Crne Gore turistima iz Rusije- naveo je Kavarić.

Kako je dodao, konstatovan je i “zajednički problem održavanja aluminijumske proizvodnje u Crnoj Gori”.

-Problem mora biti riješen u najkraćem roku. Namjera Vlade je da definiše dugoročni opstanak aluminijumske proizvodnje u Crnoj Gori, ali smo ostavili mogućnost i neke druge solucije ukoliko se usaglasi u parlamentu.  Neophodno je učešće parlamenta i otvoreni smo da čujemo predloge parlamentarnih stranaka. Održavanje statusa quo je najgora opcija i još jednom apelujem da se rješenje što prije donese- naglasio je Kavarić.

Pučkov je istakao da je na sastanku konstatovano da se odnosi  dvije  države dinamično razvijaju, te da će danas potpisani dokument  dati novi podsticaj uspostavljanju bolje ekonomske saradnje.

-Dogovoreno je unapređenje rada na sporazumu o slobodnoj trgovini, što je u interesu obje države. Postoje brojne mogućnosti za razvoj saradnje u oblasti energetike i dali smo podsticaj ruskim i crnogorskim kompanijama u ovoj oblasti. Što se tiče KAP-a, razumijemo koliko je to važno pitanje za Crnu Goru ne samo sa ekonomskog, već i socijalnog aspekta. U okviru mješovitog komiteta ćemo tražiti optimalno rješenje za Crnu Goru i privatnog investitora. Nadležne ekspertske grupe su pripremile predloge za rješavanje problema u KAP-u. Problem, dakle, treba optimalno riješiti u korist države i privatnog investitora, što će dati dodatni podsticaj daljem razvoju odnosa- rekao je Pučkov.

Portal Analitika